Finansminister Magdalena Andersson (S) till vänster och Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling till höger. Foto: TT

Andersson: En rik elit smiter

Uppdaterad
Publicerad

I en ny läcka avslöjas hur toppolitiker och näringslivsjättar kan kopplas till några av världens skatteparadis. Nu kommenterar finansminister Magdalena Andersson (S) avslöjandet.

– En rik elit smiter när våra skattebetalare finansierar polisen, skolan och vården, säger hon.

Förra året avgick Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson efter avslöjandena om skatteplanering i Panamadokumenten. En ny internationell läcka visar att toppolitiker och näringslivsjättar har kopplingar till några av världens skatteparadis.

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling är en av dem som finns med i de läckta dokumenten. I en kommentar till Uppdrag gransknings avslöjande frågade han sig vad ”fan” han får för skattepengarna han betalar in i Sverige – men backade senare från uttalandet och sade att det var slarvigt uttryckt.

Paradisläckan

”Ohederligt och osolidariskt”

Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att Leif Östlings resonemang är farligt och säger att en rik elit smiter när skattebetalare finansierar polisen, skolan och vården.

– Det vi ser är en global finansiell elit som tycks lägga mycket tid och kraft och pengar på att undvika betala skatt. Det är farligt, för det undergräver tilliten i våra samhällen. Inte minst Sverige och den svenska modellen bygger på att alla är med och bidrar, men också att alla får nytta av det här. Om en del då inte betalar, företag och privatpersoner, skickar man ju notan till vanliga löntagare, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Finansministern säger att hon ska se över de nya uppgifterna i syfte att komma åt skatteflykt.

– En sak vi jobbar med är att skatterådgivare ska behöva rapportera till Skatteverket om man börjar sälja nya skatteupplägg så att Skatteverket snabbt kan vara på bollen och se om det är lagligt. Men vi ska naturligtvis granska uppgifterna som kommer fram nu och se om det är ytterligare lagskärpningar som vi bör göra.

”Orimligt att de rikaste ska smita undan”

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) instämmer i kritiken mot Leif Östberg. I ett inlägg på Facebook skriver han bland annat att i ett hållbart samhälle är alla med och bidrar.

”Jag jobbar för att större del av finansieringen ska komma från höjda klimatskatter och skatter på miljöskadlig verksamhet, men inkomst- och kapitalskatter kommer även i framtiden att vara en viktig del i att finanisera samhällsbygget. Då är det orimligt att de allra rikaste ska smita undan och låta låginkomsttagare, studenter som jobbar extra och småföretagare plocka upp notan istället.” skriver han.

”Dåligt och moraliskt fel”

Mats Persson (L), ekonomiskpolitisk talesperson, säger i Agenda att han är kritisk till Östlings skatteplanering.

– Jag tycker det är dåligt och moraliskt fel, säger han.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger till SVT att att ”grundprincipen att man betalar skatt där man bor och jobbar är väldigt viktig”.

Hur ser du på att Leif Östling har placerat pengar bland annat i lågskattelandet Malta?

– Är man en offentlig person bör man tänka lite extra på vilka beslut man fattar för de får konsekvenser. Hela vår välfärd bygger på att alla som bor här, vare sig man har en hög eller låg inkomst, ska betala skatt i Sverige. Det är en viktig grundprincip för att vi ska kunna ha en välfärd och också kunna hålla ihop landet, säger Elisabeth Svantesson.

Fakta: Paradisläckan

Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet