Mubarak framförde tack till Sverige för avvisningen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Egyptens nu avsatte president Hosni Mubarak och hans regim ville skicka ett personligt tack till svenska regeringen för samarbetet kring de avvisade egyptierna. Det visar innehållet i hemligstämplade dokument, som Uppdrag granskning nu kan avslöja.

Den internationellt mycket uppmärksammade avvisningen av Mohammed al Zery och Ahmed Agiza, från Sverige till Egypten i december 2001, skedde med hjälp av svenska myndigheter.

Men såväl bevisen som användes mot de båda egyptierna, som en rad andra uppgifter har hållits hemliga av både dåvarande och nuvarande regering.

Uppdrag granskning har undersökt kontakterna mellan Sverige och Mubarak-regimen under tiden efter avvisningen, då männen satt fängslade och torterades i egyptiskt förvar.

I en hemligstämplad del av en rapport från svenska ambassaden, och som Uppdrag granskning nu kan avslöja, framgår att president Hosni Mubarak personligen ville tacka den svenska regeringen för samarbetet.

En svensk ambassadtjänsteman i Kairo skriver hem till Stockholm om ett möte med en egyptisk general vid underrättelsetjänsten.

Generalen vill, skriver tjänstemannen, ”i varma ordalag förmedla den egyptiska regeringens stora tacksamhet gentemot den svenska för dess rakryggade agerande i detta ärende. President Mubarak hade varit mycket belåten, och givit instruktion om att ett tackbrev skulle sändas till den ansvarige svenske ministern. Jag passade på tillfället att svara, att det vore en fördel om ett sådant brev kunde innehålla en återupprepning och bekräftelse av de åtaganden som gjorts på egyptisk sida.”

Yosri Fouda, en av arabvärldens stora tv-profiler – tidigare på Al Jazeera och idag med egen tv-show och med en nyckelroll under vårens revolution i Egypten – har själv under årens lopp granskat affären med de Agiza och Al Zery.

Han är inte förvånad över uppgifterna om brevet.

– Det förvånar mig inte att herr Mubarak skulle skicka ett tackbrev till den svenska regeringen, eller någon annan regering, och tacka för att de bryter mot lagen och mot de mänskliga rättigheterna genom att skicka två oskyldiga – eller i alla fall inte dömda – personer tillbaka till honom, så att han kan göra vad han gjorde mot dem. Varför skulle det förvåna mig? säger han.

Tom Malinowski på människorättsorganisationen Human Rights Watch i Washington kallar relationen mellan Mubarak och Sverige för cynisk när han får ta del av uppgifterna.

– Svenska myndighetsföreträdare, som jag hoppas har skam i kroppen, borde känna en hel del skam för sin roll i det här.

Uppdrag granskning har efter att Mubarak-regimen störtats begärt att få ta del av dokumenten hos utrikesdepartementet, men också Sveriges nuvarande regering har valt att sekretessbelägga uppgifterna.

Avvisades i december 2001

De egyptiskamedborgarna Ahmed Agiza och Mohammed Al Zery avvisades, med hjälp avamerikanska CIA, under brutala omständigheter från Sverige i december 2001. Defördes till egyptiskt fängelse och utsattes för misshandel och tortyr. Agizasläpptes 2011 efter tio år i fängelse. Al Zery släpptes ur fängelset 2003. Dehar fått ett skadestånd på tre miljoner kronor från den svenska staten förbehandlingen de utsattes för på Bromma. Svenska regeringen pekade ut männen somterrorister, men hänvisade till att alla bevis var hemliga – eftersomuppgifterna kom från amerikansk och egyptisk underrättelsetjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.