För Jonas, 54, har det blivit enkla pengar som tidvis finansierat hans herionmissbruk.
– I stort sett var det yuppie-pojkar som gick omkring och sökte offer. Du behöver bara skriva på ett papper så får du betalt. Och när man är inne i ett aktivt missbruk är det väldigt lätt att ta betalt för en namnteckning. Så det var inte bara jag som skrev på ett papper, det var ju många och vi fick 500 spänn.
Idag finns hans namn kopplat till fem olika företag i bolagsregistret, bland annat ett investmentbolag.
– Det ser ju kul ut, undrar vad jag investerar i? Hade jag ingen aning om. Konkurs, konkurs, konkurs överallt.
Det här visste du inte om?
– Nej, det här hade jag ingen aning om. Och det är ju skrämmande. Det betyder ju att mitt personnummer och mitt namn är ute i kriminella kretsar och används flitigt för att göra pengar. Den enda som inte gör pengar i fallet det är ju jag.
Du berättade tidigare att du hade sovit på en toalett i natt?
– Ja, man kan nog inte komma lägre utan...det är ju vackert väder idag men snart är det kyligt på nätterna och att breda ut ett par filtar på ett golv i en offentlig toalett är inte roligt – men det är varmt.
Det innebär också att myndigheter inte kan nå dig? De kan inte ställa frågor till dig om bolagen?
– Nej, det kan de inte göra, säger Jonas.
Uteliggare, psykiskt sjuka och missbrukare. De dyker upp överallt i konkursbolagen. De är lätta att få tag på och det är billigt. Och det är målvakterna som får näringsförbuden, de verkliga brottslingarna vet hur de ska skydda sig.
Av de dryga 1000 personer som idag har näringsförbud är det sannolikt bara ett fåtal som är personer myndigheterna är mest intresserade av att sätta stopp för.
– Jag tror att jag kan anlägga ett rätt dystert perspektiv. Jag tror att det är en handfull av de där tusen som tillhör den riktigt intressanta kategorin, säger Kent Madstedt, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.
Det låter som ett rejält misslyckande?
– Nej, det är det inte för det är ju riktigt att de som har näringsförbud skall ha det, men det finns några till som borde ha näringsförbud som vi ännu inte kommit åt, säger han.