Anhängare av EDL, English Defence League vid en demonstration i Storbritannien. Foto: NRK

Breivik inspirerades av våldsam brittisk grupp

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Massmördaren Breivik såg EDL, English Defence League, som räddningen för Europa. Bland anhängare till den våldsamma grupperingen återfinns flera av mottagarna av det manifest Breivik skickade ut innan han utförde dåden i Norge.

Av de 547 mottagare av manifestet som Uppdrag granskning kartlagt med hjälp av norska kollegor på NRK:s Brennpunkt finns en grupp som utmärker sig, EDL, English Defence League.

Den välorganiserade och våldsamma anti-islamistiska rörelsen bildades i Luton 2009 och samlar idag tusentals anhängare bland brittiska patrioter. Målet är att försvara England mot det de kallar islamiseringen av samhället.

Myndigheter i Storbritannien ser EDL som ett hot mot den allmänna ordningen. Anders Behring Breivik såg istället EDL som räddningen, som den organisation som kunde ta upp kampen mot islam på gatunivå.

EDL:s aktioner inspirerade Breivik

Om Counterjihad är den intellektuella delen av kampen mot islam är EDL gatuarmén. Fotfolket som ska göra jobbet åt ideologerna inom Counterjihad.

Och EDL:s aktioner inspirerade Anders Behring Breivik.

Så sent som 9 mars i år skrev Breivik i EDL:s nätforum: I dessa mörka tider i Europa vänder vi oss till er för att finna inspiration, mod och kanske till och med hopp om att kunna vända denna onda islamiseringstrend som vi ser breda ut sig över hela vår kontinent”.

Men Anders Behring Breivik tittade inte bara på EDL på avstånd. I mars 2010 ska ha enligt flera källor ha deltagit i en stöddemonstration i London för den anti-islamistiske, högerextreme politikern Geert Wilders.

Själva vill EDL framstå som en fredlig och icke-rasistisk organisation. Vid demonstrationerna haglar trots det de rasistiska slagorden och de flesta aktioner EDL organiserat har slutat i våld och kaos.

EDL har systerorganisation i Sverige

Uppdrag granskning har också hittat en film som en EDL-medlem lagt upp på organisationens Facebook-sida. På filmen syns hur person som utger sig för att vara EDL-medlem oprovocerat attackerar folk i Londons tunnelbana.

EDL har även en svensk systerorganisation kallad SDL – Swedish Defence League, med svenska medlemmar.

När Expressen-journalisten David Baas infiltrerade gruppen i samband med en demonstration i England i höstas fanns ett flertal svenskar från SDL på plats. Och hemma i Sverige finns ytterligare personer som ses som anhängare.

– Vi hittade 24 personer som vi kunde koppla till SDL på olika sätt. En majoritet av dem var dömda. Det kunde röra sig om misshandel och skadegörelse, men framför allt om narkotikabrott, berättar David Baas.

Också bland medlemmarna i EDL finns flera framträdande personer som är dömda för grova brott.

Tommy Robinson, ledaren för EDL, har flera gånger dömts för våldsbrott. Bland annat för att ha sparkat en polisman i huvudet.

Ungdomsledaren för EDL är dömd för bland annat vapeninnehav och flera våldsbrott.

Uppdrag granskning har hittat åtminstone 20 andra EDL-medlemmar som åtalats och dömts för olika våldsbrott och narkotikabrott. Bland annat har man misshandlat en kvinnlig polis och en asiatisk student.

Dessutom har åtta EDL-medlemmar dömts för olika former av attacker mot moskéer i England.

En av grundarna lever i exil på Malta

På Malta lever en av dem som startade EDL, britten Paul Ray, i exil för att komma undan rättvisan hemma. Han misstänks för brott i samband med attacker på muslimer och bekräftar bilden av EDL som en våldsam organisation.

– Det är en våldsam organisation full av högerextrema personer och rasister, slår han fast.

Med Paul Ray blir kopplingen mellan EDL och Breivik än mer besvärande, Breivik skriver i sitt manifest om en mentor kallad ”Richard the Lionhearted” och Paul Rays blogg heter ”Lionheart”.

Bland annat de uppgifterna – och ytterligare liknande kopplingar – gjorde att norsk polis förhörde Paul Ray efter dåden i Norge.

– Jag har inte haft något att göra med Breivik. Jag har aldrig träffat honom, aldrig haft kontakt med honom. Ingenting, säger Paul Ray.

Trots det säger han att delar av terroristattentaten går att förstå.

– Om någon begår en terroristhandling för att de inte är nöjda med hur deras regering sköter saker, då kan man förstå att de spränger en byggnad i luften. Jag rättfärdigar inte det, men jag kan förstå det. Vad han gjorde efter det – för det finns inget rättfärdigande, säger Paul Ray.

Reportage: Ali Fegan, Karin Mattisson, Axel Humlesjö samt NRK Brennpunkt

Research: Louise Lindell och Herman Reuterswärd

Text: Peter Bagge

Tipsa redaktionen: granskning@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.