• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

25/4 Ikea bidrar till skövling – i skydd av miljöflagg

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Möbeljätten Ikea försäkrar att virket de använder kommer från hållbara skogsbruk. I skydd av miljöflagg pågår samtidigt en skövling som hotar urskogen.

I två program sätter Uppdrag granskning fokus på Ikeas möbeltillverkning.

Trä är den absolut viktigaste råvaran i möblerna som gör succé världen över.

I närmare 300 varuhus i 26 länder säljer man sina världsberömda trämöbler.

Och möbeljätten försäkrar att allt virke som används kommer från hållbara och ansvarsfulla skogsbruk.

Men trots löftena finns områden där Ikea bidrar till skövling av den unika urskogen – och de kan göra det i skydd av miljömärkningar från organisationer vi är vana att lita på, avslöjar Uppdrag gransknings reportrar Per Shapiro och Boris Ersson.

I samma program: Den svenska vapenlagen står inför en skärpning – men hur utnyttjas den lagstiftning vi har? Uppdrag gransknings reporter Johanna Bäckström Lerneby söker svar på frågan.

Programmet sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 25 april, kl 20.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.