”Alex” får jobba i hemsjukvården – trots att han avslöjats som falsk sjuksköterska

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

“Alex” kunde jobba kvar på ett av Sveriges största sjukhus trots att Uppdrag granskning avslöjade att han inte genomgått sin utbildning i Rumänien. I dag har han fått nytt jobb inom hemsjukvården – trots att även de känner till uppgifterna om att han bluffat sig till en legitimation.

– Vi har följt våra rutiner i rekryteringsprocessen, säger Sandra Hultén Johansson, sektorchef i den stadsdel där “Alex” idag arbetar som sjuksköterska.

Det handlar om personer som bluffar sig till en svensk sjuksköterskelegitimation. Personer som med hjälp av äkta examensbevis från Rumänien fått rumänsk legitimation, och därefter en svensk – trots att Uppdrag granskning kunnat visa att de inte deltagit i hela utbildningen.

“Alex” är en av dem. Under sitt sista “skolår” jobbade han  i Sverige och läste svenska för invandrare, enligt den kartläggning Uppdrag granskning gjort.

Sjuksköterskebluffen

Trots det lät Sahlgrenska universitetssjukhuset “Alex” arbeta kvar, efter att själva ha gjort en utredning. Han fick dessutom ett mer avancerat jobb på den neurokirurgiska kliniken.

– Vi har därför inte funnit några som helst skäl till att han inte ska arbeta som sjuksköterska, säger Per Albertsson, områdeschef Sahlgrenska.

Nytt jobb igen

Efter intervjun med Sahlgrenska sade “Alex” upp sig från sitt jobb. Men det dröjde inte länge innan han på nytt dök upp som sjuksköterska – nu inom hemsjukvården.

Innan han anställdes fick den nya arbetsgivaren referenser från Sahlgrenska, berättar Sandra Hultén Johansson som är sektorchef på den stadsdel där ”Alex” jobbar idag. De fick också veta om uppgifterna som framkommit i Uppdrag granskning.

– Han är ju inte misstänkt. Det vi kan känna är väl att om vi hade vetat bättre som vi vet i dag, då hade vi kanske sett det på ett annat sätt. Men utifrån Göteborg stad och hur vi anställer människor så har vi ändå följt de rutinerna vi har.

“Då måste vi backa på detta”

Efter Uppdrag gransknings avslöjande anmälde Socialstyrelsen flera fall till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Men då de aktuella vårdgivarna ansåg att personerna inte varit ett hot mot patientsäkerheten lades ärendena ner.

Men uppgifterna här har ändå funnits, så facit i hand är att ni faktiskt kände till att han var utpekad som falsk sjuksköterska?

– Med facit i hand – då måste vi backa på detta och se hur den här anställningen har gått till och genomlysa den igen.

Kan han ändå jobba här?

– Jag kan inte gå in i detalj och svara på det, om han kan eller inte.

I hemsjukvården arbetar man som sjuksköterska med svårt sjuka patienter i deras hem, säger Sandra Hultén Johansson. Jobbet innefattar bland annat läkemedelshantering, injektioner och stödsamtal.

Vad tänker du att ni kan göra här, han ska ut och jobba med svårt sjuka patienter?

– Vi kan se till att personen inte jobbar ensam. För vi vill ju säkerställa att det inte är någon fara för patientsäkerheten. Och man kan ha dubbelgång, ha begränsade arbetsuppgifter,  säger Sandra Hultén Johansson.

Detta har hänt sedan avslöjandet:

  • Sedan Uppdrag gransknings första avslöjande om de falska sjuksköterskorna startade Socialstyrelsen en utredning, som landade i en polisanmälan mot fem personer som misstänktes för ”brukande av osann urkund”.
  • De fall åklagaren utredde lades ner i december eftersom preskriptionstiden hade gått ut.
  • Socialstyrelsen anmälde också till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Eftersom vårdgivarna ansåg att personerna inte varit ett hot mot patientsäkerheten lades ärendena ner. Det gjordes också i de fall där personerna inte arbetade som sjuksköterskor vid tillfället för utredningen.
  • I dag har fyra av de polisanmälda sköterskorna kvar sina legitimationer. Några jobbar – de andra kan när som helst söka jobb inom vården. En av dem har fått sin legitimation indragen efter att själv ha bett att få den återkallad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuksköterskebluffen

Mer i ämnet