Avslöjad som falsk sjuksköterska – Sahlgrenska gav honom nytt jobb på neurokirurgen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

”Alex” avslöjades som falsk sjuksköterska när han jobbade på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Men trots Uppdrag gransknings uppgifter om att han inte genomgått sin utbildning tog sjukhusledningen honom i försvar – och gav honom ett mer avancerat jobb, på neurokirurgen.

En examen från en vårdskola är biljetten till en legitimation – som i sin tur kan ge ett jobb som sjuksköterska inom EU.

För drygt ett år sedan avslöjade Uppdrag granskning hur man kan bluffa sig till en legitimation med äkta handlingar.

Sjuksköterskebluffen

Med hjälp av examensbevis från vårdskolor i Rumänien hade bluffande sjuksköterskor fått rumänsk och svensk legitimation, trots att de inte deltagit i undervisningen.

“Visste inte vad paracetamol var”

Bedrägeriet är svårt att genomskåda då en person skriver in sig på en skola och betalar för platsen, och skolan intygar att eleven varit närvarande på heltid. Men i själva verket har eleven varit någon helt annanstans. Uppdrag granskning kunde visa att flera personer varit skrivna och jobbade i Sverige – med helt andra arbeten.

När ”Alex” anställdes på Sahlgrenska universitetssjukhuset reagerade kollegorna och slog larm till sina chefer. Flera hörde av sig efter reportaget, en av dem skriver:

”Vi har länge misstänkt att han inte kan vara någon riktig sjuksköterska. När han började visste han inte vad paracetamol (Alvedon) var, han visste inte hur man tog blodprov.”

“Alex” utreddes

Efter avslöjandet utreddes “Alex” av Sahlgrenska. Sjukhuset ringde skolan som medgav att han delvis varit frånvarande, men påstod att han tagit igen både undervisning och praktik under våren 2012. Då hade han, enligt Uppdrag gransknings kartläggning, flyttat till Sverige och läste svenska för invandrare på ABF.

Slutsatsen av Sahlgrenskas utredning blev att han kunde jobba vidare. I somras fick han ett nytt och mer avancerat jobb – på den neurokirurgiska kliniken.

– Vi har gjort en noggrann utredning och vi har därför inte funnit några som helst skäl till att han inte ska arbeta som sjuksköterska och vi har inga avvikelser och vi har inga tillbud när det gäller hans handhavande av patienter, säger Per Albertsson, områdeschef Sahlgrenska.

“Inget som har nått oss”

Men även på den nya avdelningen har kollegor reagerat, flera som Uppdrag granskning talat med menar att ”Alex” ger ett okunnigt och oerfaret intryck, trots att han nu jobbat i flera år.

– Det är inget som man har nämnt till sina chefer och inget som har nått oss på något sätt, säger Per Albertsson.

“Alex” har inte kunnat förklara varför hans sista studieår i Rumänien krockar med närvaron på SFI-studierna i Sverige. I ett mejl till Uppdrag granskning skriver “Alex” att han inte hört några klagomål från kollegor på neurokirurgen och poängterar att han inte orsakat någon vårdskada.

Efter intervjun med Sahlgrenska har “Alex” sagt upp sig på egen begäran, med omedelbar verkan. Han har nyligen fått ett nytt jobb – som sjuksköterska inom hemsjukvården.

Se reportaget Sjuksköterskebluffen: Del 2 på SVT Play.

Detta har hänt sedan avslöjandet:

  • Sedan Uppdrag gransknings första avslöjande om de falska sjuksköterskorna startade Socialstyrelsen en utredning, som landade i en polisanmälan mot fem personer som misstänktes för ”brukande av osann urkund”.
  • De fall åklagaren utredde lades ner i december eftersom preskriptionstiden hade gått ut.
  • Socialstyrelsen anmälde också till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Eftersom vårdgivarna ansåg att personerna inte varit ett hot mot patientsäkerheten lades ärendena ner. Det gjordes också i de fall där personerna inte arbetade som sjuksköterskor vid tillfället för utredningen.
  • I dag har fyra av de polisanmälda sköterskorna kvar sina legitimationer. Några jobbar – de andra kan när som helst söka jobb inom vården. En av dem har fått sin legitimation indragen efter att själv ha bett att få den återkallad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuksköterskebluffen

Mer i ämnet