Det skulle bli ett av hans sista officiella uppdrag som internationell dopningsjägare. När omfattningen av den ryska dopningen i vinter-OS 2014 bit för bit avslöjades stod svenske Arne Ljungqvist i händelsernas mittpunkt. Han var ansvarig för antidopningsarbetet i Sotji, i sin roll som medicinsk chef för den Internationella olympiska kommittén IOK.
Historien som skulle rullas upp, menar Ljungqvist, var något ingen kunde ha förberett sig på.
– Den är osannolik vågar jag påstå. Att medan vi ligger och sover borra hål i laboratorieväggen och byta ut ryska prover – vad är det för något? Det är ingenting som någon kan drömma om ska äga rum 2014.
Kan närvara i Sydkorea
Uppdrag granskning har kunnat berätta nya detaljer om vad som hände den där vintern, om maktspelet bakom kulisserna och hur president Vladimir Putin uppges ha haft kännedom om vad som pågick.
– Det som förundrar mig lite grann, och inte så lite, det är att man måste ju ändå vägt in risken i Ryssland att det här skulle upptäckas och då har man ju fullständigt ruinerat sina egna olympiska spel, säger Arne Ljungqvist.
Efter tre år av utredningar och flera avslöjanden om den ryska statsdopningen har IOK beslutat att porta Ryssland från vinter-OS i Sydkorea. Men samtidigt är ryska idrottare välkomna att tävla under neutral flagg. Uppdrag granskning kan också berätta att Ryssland kan tillåtas återvända med både flagga, färger och nationalsång till avslutningsceremonin om spelen fortlöper utan komplikationer.
”Man bör hjälpa Ryssland”
Den svenske dopningsjägaren, som varit vice ordförande i både IAAF och antidopingbyrån Wada, har en annan syn på saken.
– Jag tror personligen att Ryssland behöver hjälp för att komma tillrätta med det här. Man bör hjälpa Ryssland, och den bästa hjälpen tror jag möjligen hade varit att stänga av dem ifrån vinter-OS i Pyeongchang.
Helt och hållet alltså?
– Det är min personliga uppfattning, för att de förfuskade de närmast föregående vinterspelen. Just vinterspelen, som de själva stod värd för, ruinerade de ju själva.
Uppdrag granskning kommer under två veckor att granska dopningen och fusket i de olympiska spelen. Den första delen sändes i SVT1 och SVT Play klockan 20 onsdag den 31 januari.