Mamma Ulla och dottern Therese på ett fotografi från när Therese var ett barn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fanns det en hotbild mot Therese? Spela videon för att höra hennes familj och vänner. Foto: SVT/Privat

Beslutet av förvaltaren håller Therese isolerad – har inte träffat familjen på tre år

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Tre år har gått sen Therese försvann. Hennes förvaltare har bestämt att hon ska hållas gömd. Men de som känner Therese är övertygade om att beslutet är fel – och hennes föräldrar söker förtvivlat efter sin dotter.

Fram tills för några år sedan bodde Therese, som har flera funktionsnedsättningar, hemma hos sina föräldrar Ulla och Hans Andersson i Degerfors – med hjälp av assistenter och en förvaltare som har företrätt henne och skött hennes ekonomi.

Men samarbetet mellan föräldrarna, assistenter och förvaltare har kantats av konflikter. 2021 utses en ny förvaltare för Therese.

Det förändrar familjens liv för alltid.

Se reportaget i SVT Play: ”Var är Therese?”

Hemlig adress

Den nya förvaltaren ansöker om kontaktförbud mot föräldrarna. Men det avslås av åklagare som, efter en utredning, konstaterar att det inte finns risk för hot och våld mot Therese.

Förvaltaren vänder sig istället till Skatteverket och ansöker om skyddad folkbokföring i Therese namn – det godkänns.

Therese flyttas till hemlig adress och försvinner från alla offentliga register.

– Det var ett enkelt sätt att komma ifrån en familj man upplever som besvärlig och jobbig för att de kämpade för sin dotter, säger Willy Engebrethsen, rättsombud från föreningen FUB.

”Tveksamt”

Skatteverkets beslut är hemligt och kan inte överklagas. Men Uppdrag granskning kan inte hitta några spår av hot och våld, som normalt krävs för att få skyddad folkbokföring.

– Det är tveksamt verkligen om en förvaltare har rätt att göra det, säger Per Westman, advokat och expert i en statlig utredning om förvaltarskap.

Thereses mamma Ulla ringer upp förvaltaren som företräder henne dotter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thereses mamma Ulla ringer upp förvaltaren som företräder hennes dotter. Foto: SVT

Föräldrarna upplever att deras dotter kidnappats. Flera personer i familjens närhet ställer sig frågande till att Therese hålls gömd.

– Någon hotbild finns inte på kartan, säger Hans Höglund, som var Therese assistent i över 20 år.

Ingen telefon

Uppdrag granskning lyckas spåra Therese, som flyttats till en lägenhet 65 mil från Degerfors. Under det korta mötet uttrycker hon en önskan om att kunna bjuda familj och vänner till sin födelsedag. Men det kan hon inte.

– Jag har ju ingen telefon, säger hon.

Ulla och Hans Andersson reagerar starkt och faller i gråt när de får höra om sin dotter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vad sitter du och säger?” Starta videon för att se föräldrarnas reaktion efter beskedet om Therese. Foto: SVT

Hans och Ulla Andersson hoppas få se sin dotter innan de dör.

– Jag tror inte jag kommer få träffa henne, säger Ulla.

Efter att föräldrarna fått veta vilken kommun Therese befinner sig i har de vänt sig till överförmyndarnämnden, som utövar tillsyn över förvaltare, och ansökt om att få byta förvaltare. Ansökan avslogs eftersom Therese har skyddad folkbokföring.

Förvaltaren, som arbetar för företaget Optio, vill inte uttala sig och hänvisar till sekretess. Optios vd svarar på mejl att de har som policy att inte tala med journalister.

Faktaruta: Förvaltare, god man och överförmyndare

Den som har svårt att hantera sin ekonomi, behöver hjälp med kontakter med myndigheter eller med att få rätt vård och omsorg kan få en god man eller förvaltare.

En god man eller förvaltare ska också i vissa fall ”sörja för person” vilket innebär att ta ansvar för huvudmannens behov av sociala kontakter, fritidsverksamhet, daglig sysselsättning. Förvaltaren ska besöka huvudmannen och se till att hen en så hög livskvalitet som möjligt.

God man

Att få en god man är normalt en frivillig åtgärd. Det betyder att den som behöver hjälp själv går med på att tingsrätten utser en god man. Den som har en god man har fortfarande rätt att bestämma över sina pengar, hantera egendom och att ingå avtal.

Förvaltare

Om man själv inte kan ta hand om sig själv eller sina tillgångar kan tingsrätten utse en förvaltare. Det kan man göra utan att den som behöver hjälp går med på det. Anhöriga måste inte heller hålla med om beslutet. Den som får en förvaltare förlorar rätten att själv ingå avtal eller hantera sina pengar.

Överförmyndare

Varje kommun ska ha en överförmyndare som utövar tillsyn över hur gode män och förvaltare sköter sitt uppdrag. Anhöriga kan hos överförmyndaren ta del av handlingar och begära att företrädaren byts ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.