UG – Moderator: Hej och välkomna till kvällens chatt om Lugna gatan med Axel Gordh Humlesjö och Petter Ljunggren – fråga på!
Samarbete Polis LG?: Varför samarbetar inte lugna gatan och polisen, vandrar tillsammans?
Petter Ljunggren: Jag gissar att det handlar om att Lugna gatan ska ha en egen relation till de stökiga ungdomarna, om de vandrar med poliser eller polisanmäler så förlorar de sitt förtroendekapital och kan inte fungera som ”brygga”.
snake: Kan ni inte förklara för oss vanliga ärliga människor hur vi ska kunna anmäla dom här människorna som sitter och bestämmer? det här får ju inte fortgå.
Petter Ljunggren: Vänd dig direkt till dina politiker och ställ och frågor och framför kritik. Bästa metoden tror jag.
Bengt Eriksson : Hur stor andel av lugna gatan är rötägg? UG har som vanligt riktat in sig mot tjänstemän i mellanställning. Storm i vattenglas.
Axel Gordh Humlesjö: Rötägg vet vi inte. Det är en klurig definition. Men av dom 20 personer som anställts i Husby för Lugna gatan så var 5 under utredning för grova brott, 2 hade begått grova våldsbrott tidigare och ytterligare några stöder våldsbrott mot tiggare. Så det är uppenbart att det finns problem.
qwe: intressant program, tänk om ledningen i fryshuset gett kontinuerlig utbildning till de ungdomar som anställs. problemet ligger på ledningsnivå, granska dem istället
Axel Gordh Humlesjö: Tack för din synpunkt. Jag tycker nog att det är det vi gör, som vi säger i programmet så är det ett mkt svårt jobb och trygghetsvärdarna kan inte lastas för allt. En del av programmet handlade ju just om hur ledningen åsidosatt sina egna rutiner.
Rebecka: Vad tycker ni själva om lugna gatan? Vad var det bästa samt de sämsta ni tog med er?
Petter Ljunggren: Jag tycker det är en sympatisk idé, men att riskerna gör att det är viktigt med en noggrann kontroll, och att man så långt det går ser till att värdarna verkligen lämnat kriminaliteten bakom sig.
erdogan: Mycket bra repottage. Ni kunde varit mycket tuffare dock. Vilken framtid dessa förorter har. Som boende i ett välbärgat imråde blir man förbannad. Hur många ungdomar som strävar efter din dröm finns inte i dessa ”förlorade” områden. Jag skäms för våra politikers skull.
Axel Gordh Humlesjö: Tack för synpunkt. Vi är tuffa. Men det är också viktigt att Uppdrag granskning försöker se nyanser och komplexa problem.
Nyfiken: Var det någon av lugna gatans anställda som begick brott i samband med sin tjänsteutövning, eller i övrigt under den period de var aktivt anställda?
Axel Gordh Humlesjö: Ja, det finns flera exempel från 2015. Pantbanksrånet är ett. Misshandeln av pojkarna är ett annat. Finns fler falll, bland annat en försäljningschef på Lugna gatna som nu sitter häktad för penningtvätt och vapenbrott.
Våld föder våld: Varför hade ledningen åsidosatt sina egna regler? Varför ville de till en början inte ställa upp på intervju?
Axel Gordh Humlesjö: Det har vi tyvärr inte fått något bra svar på.
Päron: Varför tar ni inte upp frågan om man kan bryta aggressivt utagerande beteende bara genom att ge någon en chans.
Petter Ljunggren: Jag tycker personligen att man ska ge människor många chanser, men det är en väldig risk man tar när man ger dem i uppgift att skapa trygghet om de inte lämnat kriminaliteten bakom sig.
Ulf: Hej tack för ett bra program. Blev lite konfunderad över att politikerna FÅR överlåta så av rättsväsendet till lugna gatan.
Axel Gordh Humlesjö: Mycket bra poäng. Det är ett grundläggande problem med att köpa in externa tjänsten på detta sätt istället för att bedriva det i kommunal regi. Men såklart finns också fördelar.
Undande: Er rekonstruktion av en LG värd; hur många gatubarn använder begreppet retoriskt egentligen? Känns som en bluff...
Axel Gordh Humlesjö: Många vi pratat med har haft ett mer sofistikerat språk än vad jag har. Och jag är en skogspojke från Norrland.
Förortsbo : Hur känns det att ta bort förtroendet för den sista länken till civilsamhället?
Petter Ljunggren: Det tror jag inte vi gör. Kanske leder det till en debatt och åtgärder som ökar förtroendet i det långa loppet?
Anton: Tror du att polisen i hemlighet uppskattar Lunga gatan för för att de själva inte vill eller kan styra upp husby?
Axel Gordh Humlesjö: En sådan uppfattning finns absolut hos vissa poliser. Andra poliser är mer kritiska eller delade.
Trogen tittare : Hej UG, Fantastiskt program som vanligt. Jag hade velat se en hårdare attityd från er sida, lite mer skarpare frågor, tränga in stor hönsen i hörnet och få dem att svettas lite. Varför tar ni inte på er hårdhandskarna?
Axel Gordh Humlesjö: När man är stor och stark måste man också vara snäll. Jag tycker att vi båda var hårda och försökte se nyanserna.
Per: Varför tog ni inte upp Malmöpolisens bild... Lite dåligt att ni inte upptäckte det
Petter Ljunggren: Vi har koll på Malmö fick välja, man får inte plats med allt.
Kerstin: Varför deltog ingen idag aktiv i lugna gatan i programmet?
Axel Gordh Humlesjö: Vi försökte under 2 månaders tid att få med dom. Men ingen ville vara med öppet.
ex medarbetare : Och förresten de har specifikt sagt åt oss att vi aldrig i något sammanhang får prata med pressen
Axel Gordh Humlesjö: Maila gärna mig på axel.humlesjo@svt.se och berätta mer!
Peter: Förstår att jag sållas bort. Men såhär då. Efter avtjänat straff i Sverige. Ska man då dömas på moraliska grunder?
Axel Gordh Humlesjö: Det tycker inte jag. Men man måste bevisa att man klarar av att jobba med barn och ungdomar annars tas en stor risk.
Nyfiken: Så misshandeln skedde medan manen var anställd? Och samma sak med pengatvätten/vapenbrottet?
Axel Gordh Humlesjö: Misshandeln jag syftar på är den historia där några unga killar berättade för oss hur dom blir ”uppläxade” av Lugna gatan och kallade fitta. På din andra fråga är svaret ja.
mog: Finna det inga tjejer som kan fungera som trygghetsvärdar?
Axel Gordh Humlesjö: Det finns även tjejer som är trygghetsvärdar på Lugna gatan. Dock ovanligt.
Kindeberg : Kom i kontakt med Fryshuset i Malmö när jag arbetade i föreningslivet. Lugna Gatan fick uppdrag av Malmö kommun men rätt snart insåg man att allt inte stod rätt till. Köper inte argumentet att det är de kriminella som kan skapa mest förändring i förorterna. En fastighetsägare i ett av dessa så kallade problemområden sa en gång till mig: varför väljer man alltid tuffa, aggressiva killar som förebilder varför inte tex lyfta fram en idrottsledare eller någon som gör det bra i skolan?
Petter Ljunggren: Bra fråga, och du sätter fingret på ett problem med modellen. Men man väljer de som anses ha störst förtroende i ”stökiga” kretsar.
Tomas: Bra program. Dock bra svarat av VD'n också, han har en poäng i att alla borde få en andra chans. Jag tycker däremot att det är märkligt att de som är sk värdar inte har någon som är äldre och inarbetat med förtroende från ledningen med sig.
Axel Gordh Humlesjö: En god poäng!
per axberg: Hej Petter. Hur många chanser skall man ge en människa?
Petter Ljunggren: Det beror naturligtvis på vad man gjort, men det är klart att man i den här typen av fall ska ha en andra chans. Men frågan är som sagt om man ska få till uppgift att skapa trygghet i områden med problem, med bara tre veckors utbildning.
Sture Ågren: Genom hela programmet tänkte jag på maffiasystem, där maffian erbjuder yttre lugn och ro samt en egen rätts-skipning utan kontakt med vårt samhälles allmänna rättsväsende. Är det till ett sådant system de yngre ska uppfostras?
Petter Ljunggren: Intressant parallell.
Pettersson: Huvudsaken är väl att Lugna gatan skapat lugn? Sen kanske metoderna är lite förortsmässiga men är inte det ett pris man får betala, då samhällets insatser inte når fram. Eller hur? Dessutom stod Fryshusets Vd upp för sin verksamhet inte alltid ledare gör så framför kameran
Axel Gordh Humlesjö: Jag tycker det blir konstigt att resonera så. Då närmar man sig ett slags maffiatänk där rädsla skapar lugn. Skulle man acceptera det för sina egna barn?
Ida: Sorgligt. Känner igen scenariot från klassrummet i Bergsjön. Bråkiga och aggressiva killar får massa uppmärksamhet och åtgärder för att hålla sig lugna och inte vandalisera och slåss. En sorts utpressning egentligen. Vi som skötte oss och kämpade i det tysta var det ingen som brydde sig om.
Axel Gordh Humlesjö: Dokument inifrån skildrade detta på ett väldigt bra sätt också i programmet ”Bränn en bil, få ett jobb”. Finns på SVT play.
r: Varför har inte polisen varit med i rekryteringen av de i lugna gatan?
Axel Gordh Humlesjö: Det har dom i vissa fall varit.
Ingvor: En bra fråga var ju om tjänstemännen kunde tänka sig att deras barn skulle möta dessa trygghetsvärdar. Synd att inte fryshusets vd fick frågan. Fanns ingen självkritik o ödmjukhet hos den mannen. Om det är så dålig koll om man har lämnat det kriminella livet är det fruktansvärt naivt. Finns fryshuset resultat att de lyckas så bra tillgängligt tro?
Petter Ljunggren: Bra fråga. Jag vet faktiskt inte vad de bygger det på. Det borde vara svårt att hålla reda på om någon återfallit eller inte.
Vill veta sanningen: Nu har ni granskat en ideell verksamhet som utför mycket bättre jobb än många aktörer. Gång på gång använder polisen mycket värre våld än det som sades och många gånger kör man ut ungdomar till skogar och andra övergivna platser för att dom ska ”lugna ner sig” flera gånger har dessa blivit rånade på vägen hem eftersom dom oftast saknar pengar eller telefon. Flera misshandel som har lett till permanenta skador i lagens namn har utförts. När ska dessa granskas? Där är mer än 1000 anmälningar mot polisen men endast 1-2 leder till åtal och dom. Polisen själva använder mycket övervåld i dessa områden där social utsatthet är dominant. Ska inte det granskas eller är det helt lagligt?
Axel Gordh Humlesjö: Självklart granskar vi även polisen. Min kollega Petter gjorde bland annat ett program från Husby om när polisen gick in i en lägenhet och en man senare avled. Har du tips på konkreta händelser får du gärna höra av dig.
Amanda: Bra reportage. Har jobbat på Frysen och de här problemen genomsyrar tyvärr all deras verksamhet, även skolverksamheten. Tanken med verksamheterna och de sociala projekten är god, men det finns många problem också. Johan väljer såklart att fokusera på det positiva resultatet men man kan inte rättfärdiga våld och brott med goda resultat, det fungerar ingen annanstans i samhället. Man ska tänka på att många ledare inom Frysen också har en brokig bakgrund och man ser inte på dessa problem som oss andra i samhället. Det är bra att de granskas, då rycker de upp sig.
Petter Ljunggren: De verkar väldigt idealistiska. Och som sagt, ofta är en granskning bra för en verksamhet, man får tillfälle att se problem och förbättra.
Alexis Salato: er sämsta och mest orättvisa program någonsin. niöra av mig. svarar inte heller. men jag kommer och höra av mig.
Axel Gordh Humlesjö: Varför då?
Joxso : Att jobba i gatumiljö kräver en viss mentalitet. Älskar UG men tyvärr vinklas programmet i något naiv och populistisk riktning.
Petter Ljunggren: Man kan verkligen vrida och vända på det där. Å ena sidan en logik där man anlitar personer ”med en viss mentalitet” med de risker det innebär. Å andra sidan frågan varför måttstockarna och kraven ska vara olika? Skulle vi själva vilja ha det så för våra barn? Vi försökte verkligen undvika populismen och nyansera, men samtidigt viktigt att lyfta fram uppenbara problem.
Ingvor: Resultat skall ju de som handlar upp tjänsterna självklart kräva. Göteborgspolisen avbröt samarbetet. Har ni någon uppfattning om varför fryshuset i Stockholm inte är ifrågasätter mer?
Petter Ljunggren: Man har haft ett starkare stöd här, av politiker och polisledning. Och det har inte framkommit lika allvarliga missförhållanden.
Erik: Tror ni Paolo Roberto hade en syn på fryshuset som kanske stämde på 80-talet men inte längre?
Axel Gordh Humlesjö: Jag tycker att han var mkt klok och hade bra synpunkter. Han känner många som jobbar där idag och verkar uppdaterad.
Sonja: Om det fanns fler föräldrar på gatan så skulle det kanske inte behövas trygghetsvärdar?
Axel Gordh Humlesjö: Bra idé!
Mocca: Har ni tittat på de resultat som LG åstadkommer trots bakgrunden på medarbetarna? Jämför m tex polisen?
Axel Gordh Humlesjö: Väldigt svårt att mäta. Men som vi visar i programmet så gör dom mycket nytta men också mycket skada.
snake: Kommer ni att göra en uppföljning för att kolla om det blir bättre?
Axel Gordh Humlesjö: Det vet vi inte än, men jag hoppas det!
Våld föder våld: Jag vill inte ha någon verksam kriminell person runt mina barn. Inte på förskola och inte på gatan. Speciellt inte med nån av skattebetalare sponsrad jacka. Okej om de för några år sedan lämnat våldet bakom sig, ryckt upp sig och skaffat familj. Det är en annan femma! Bra reportage!
Axel Gordh Humlesjö: Klokt sagt!
Anna: Inte en kommentar på nån av mina frågor, men det bådar ju gott att programmet engagerade.
UG – Moderator: Hej Anna! Om du inte fått svar – ställ frågan igen! Reportrarna svarar så snabbt de kan, men många skriver till oss.
Anna: Köper ni på UG den manliga kriminella strukturen? Rätt okritiskt agerat. Ser fram emot uppföljande reportage om stödet till och en andra chans till kriminella tjejer.
Petter Ljunggren: Visst blir det ett fokus på män, om man tar upp problem med kriminalitet i samhällen som Husby. Behöver ju inte vara en motsättning. Men vad anser du att vi borde fått med just när det kriminella tjejer?
Nyfiken: Tredje gången gillt: vad innebar”uppläxning” i det fallet? Innefattade det fysiskt våld? Hur mycket i så fall?
Axel Gordh Humlesjö: Menar du fallet med pojkarna? Dom upplevde det som extremt jobbigt. En fick en smäll över huvudet, trycktes upp mot väggen och fick armen uppvriden. Hade det polisanmälts så hade det varit misshandel.
X-värd : Hej kollade på programmen nyss. Synd att ni har missat en del
Axel Gordh Humlesjö: Som vadå? Maila gärna axel.humlesjo@svt.se och berätta
Sultana: Fortsätt granska våra förorter: lyft upp det som fungera annorlunda än i välbärgade områden. Vi är alla medborgare i Sverige och måste därför ha samma skyldigheter såsom rättigheter. Sorgligt att Sveriges fortsbarn och unga ska ha kriminella eller f.d. kriminella som förebilder.
Petter Ljunggren: Jag tror precis som du att det är viktigt att granska och rapportera och försöka ha samma måttstock som för välbärgade områden.
Lugna gatan: Och till oss som jobbar i L.G (Sthlm) men ej i Husby så sa dom att vi visst fick prata med U.g eller hänvisa till ansvarig i Fryshuset.
Axel Gordh Humlesjö: Hör gärna av dig isf!
PG: Hur ser ni på risken för repressalier? Ni stör ju en viss ordning.
Axel Gordh Humlesjö: Vi är inte så oroliga. Jag är mer orolig för våra källor i Husby som var modiga nog att berätta om deras upplevelser.
Frågarn: Kan låta som en skämtfråga men är kravet för att bli anställd på Lugna gatan att man gjort något kriminellt?
Axel Gordh Humlesjö: Nej, men i vissa fall ses det som en fördel.
Sten Pettersson: Frågor om er etik är ställda, varför inga svar?
Axel Gordh Humlesjö: Utveckla gärna!
Frasse: Kan man inte byta namn till Stojiga gatan? Ger liksom en mer rättvisande bild.
Axel Gordh Humlesjö: Lugna gatan tycker jag är ett utmärkt namn både på reportaget och organisationen.
Leif Lindau : Uppriktigt sagt tror jag lösningen är mycket enkel : Kommunen kräver att fryshuset har 50 % kvinnliga anställda i varje funktion så försvinner den destruktiva machokulturen.
Axel Gordh Humlesjö: Bra förslag!
Anders Pihl: Jag tycker en liknande granskning är på sin plats av de så kallade Ordningsvakterna i Stockholms innerstad. Dem har jag själv fått känna på med kroppsskada som följd.
Petter Ljunggren: Skicka gärna tips till oss på granskning@svt.se eller på https://tvleaks.se om det är känsligt!
ex medarbetare : Axel bad mig mail er men det gick inte fram, jag tror jag sitter på en hel del info ni kanske vill veta
UG – Moderator: Du kan skicka ditt mejl till granskning@svt.se också
Statsvetaren: Här gäller det att nitiskt följa de kontrollrutiner som finns. Görs det är det ett framgångskoncept. Ser ni samma sak eller känner ni till andra alternativ?
Axel Gordh Humlesjö: I en sån här verksamhet tror jag det är extremt viktigt att man sätter upp rutiner som följs. Det är så otroligt känsliga frågor.
Axel Gordh Humlesjö: Ni som har info som ni vill berätta under källskydd kan maila mig på axel.humlesjo@svt.se
Fu: Grattis till ett meningslöst program. På 20 år lyckas ni framhäva en handfull rövhål som jobbat för lugna gatan. Men missar den enorma framgång med att skapa ett lugnt samhälle som de lyckats med. Kanske borde granska uppdrag granskning för att veta vart våra pengar för Radiotjänst går till att kasta bort pengar på onödiga reportage. Rannsaka er egna organisation.
Petter Ljunggren: Synd att du tolkade reportaget så. Vi gjorde vårt bästa för att nyansera och belysa fördelarna och vi talade med många som tyckte att Lugna gatan var bra. Men det är klart att vi måste lyfta fram de problem som finns. Det är den granskande journalistikens uppgift och något en organisation bör tåla.
PG: Egentligen är det ett politiskt problem. Nämnden har ansvar och möjligen behöver det göras utrensningar i organisationen. VD:n verkade ju inte speciellt benägen att se problemen utan försvarade i stort sett allt. Kulturen sitter rätt hårt fast visade han.
Axel Gordh Humlesjö: Sant, politikerna är dom som kan agera och skapa förändring.
Anna: Verkar som om samhället kapitulerat vad gällerförorternas parallellsamhällen! Tror Ni att det finns någon väg tillbaka till ett ”normalt” samhälle??
Axel Gordh Humlesjö: Absolut! Husby är på många sätt en fantastisk plats och det finns gott om hopp för förändring.
PIA: Får personalen någon utbildning innan anställning på fryshuset och lugna gatan ?
Axel Gordh Humlesjö: Ja. Tre veckors utbildning, bland annat i lag och rätt, ART och konflikthantering.
PG: De flesta verkar nöjda med er insats. Bra jobbat. Inte lätt störa det som till synes ser bra ut.
Axel Gordh Humlesjö: Tack!
X-värd : Alex gordh. Jag sparade din mail kommer ta kontakt me dig i veckan.
Axel Gordh Humlesjö: Mycket bra!
Statsvetare: Nytt försök: Här gäller det att nitiskt följa de kontrollrutiner som finns. Görs det är det ett framgångskoncept. Ser ni samma sak eller känner ni till andra alternativ?
Petter Ljunggren: Nej, inte annat än att olika uppdragsgivare har olika krav på t ex vilken tid det ska gå utan att en person begår ett brott, för att denne ska få bli trygghetsvärd. I de flesta av Lugna gatans uppdrag gäller tre år. I Husby finns ingen sån regel. Kanske är det en alternativ modell för rekrytering, att kräva att man kan visa att man lämnat kriminaliteten bakom sig innan man anställs som trygghetsvärd?
Mop: Att hänvisa till att det finns en risk eller ”skulle du utsätta dina barn för detta” är populistiska onyanserade uttalanden från er som återkommer. Det är som att ropa varg eller ”ingen rök utan eld”. Det finns ingen riskfri miljö eller riskfria samhällsprojekt. Således ingen konstruktiv granskning eller gynnande för den öppna demokratiska debatten..eller vad tycker ni
Axel Gordh Humlesjö: Jag tycker det är en ganska bra princip. Om man inte anser att detta är gott nog åt sig själv, varför är det då bra för andra?
Bengt: Vilka naiva politiker o tjänstemän, varför inte anställa Hells Angels så bör det bli riktigt lugnt
Axel Gordh Humlesjö: Flera poliser vi pratat med har faktiskt sagt precis så.
Jimmy: Fick ni uppleva hot i samband med granskningen. /Också journalist.
Petter Ljunggren: Personligen inte mer än att jag hörde att vi inte var välkomna och skulle bli attackerade om vi dök upp. Det löste sig.
Perola: Vilken vanlig Svensson tror ni vågar styra upp en stökig situation i Husby??? Du kanske?? Janne eller??? Känner du någon som skulle vilja?? Om du och ni som gjort programmet vill visa hur man styr upp ett område med mycket utanförskap och kriminellt beteende. Vilka anställer man??? Vilka vågar gå där??? Du kanske???? Eller??
Petter Ljunggren: Nej, du har naturligtvis en stor poäng med den frågan. Men det finns naturligtvis baksidor med just den logiken, som vi pekar på. Och kanske går det att hitta en väg där man trots allt kan minska riskerna, öka kontrollerna och ändå nå fram till de stökiga ungdomarna? Kanske längre utbildning? Att man får visa att man verkligen lämnat kriminaliteten bakom sig innan man blir trygghetsvärd? Att man verkligen är en god förebild? Det kan ju också få positiva effekter.
Jonas : Hur har ni tänkt att ansvariga för Lugna Gatan ska kunna upptäcka att någon är under utredning för brott? Inte ens en polis har väl rätt att söka efter sådana uppgifter.
Petter Ljunggren: Om vi kan hitta uppgifterna så kan Fryshuset.
fd anställd på fryshuset: De får utbildning av folk som inte kan något det är inte någon utbildning folk kommer ditt och bara chillar i tre veckor om ens det är tre, i min tid var det max två eller en vecka!
Petter Ljunggren: Intressant! Viktigt med utbildning, borde ju tvärtom vara längre och mer kvalificerad än idag. Hör gärna av dig på mejl om du har mer att berätta!
Mop: Axel: Jag tycker det är en ganska bra princip. Om man inte anser att detta är gott nog åt sig själv, varför är det då bra för and..” Men vad går principen ut på? Är det bättre att inte engagera sig? Kommer ”nitiska rutiner ” ta bort alla ”risker” . Det är inte en konstruktivt debatt när du inte definierar risken?
Axel Gordh Humlesjö: Det som det innebär för mig är bland annat att det krävs en längre och tydligare utbildning innan en före detta tungt kriminella ska jobba med trygghet.
J. Deere: Skulle vara intressant att se VD:ns mätning som anger att de når framgång. Hur i hela friden får han fram ett så tvärsäkert svar på en så komplex fråga? Är det en seriös utvärdering?
Axel Gordh Humlesjö: Vi har tyvärr inte fått ta del av den. Och tyvärr finns det ingen riktigt oberoende utredning av Lugna gatans arbete.
Alf: Följderna av detta tveksamma reportage blir – misstänksamhet mot en grupp individer som gör ett enormt jobb för förorten, förminskar kriminalitet och avlastar polisen. Jag är orolig att detta reportage kommer skada mer än det hjälper tyvärr. Hur ser ni på att ni kan ha skapat en misstänksamhet mot en organisation som är livsviktig för flera förorter i Stockholm som följd av några individers misstag?
Axel Gordh Humlesjö: Du har säkert rätt i att det kan skapa misstänktsamhet. Men vad är alternaitvet för den granskande journalistisken? Vi måste visa upp problem även om det får konsekvenser.
Alexis Salato: så patetisk. två vuxna män, två journalister kan inte svara på ett enkel fråga. ????? Varför nämndes aldrig alla som skött sitt jobb i många år.
Axel Gordh Humlesjö: Jag tycker vi visade tydligt att Lugna gatan också gör mkt gott.
Alexis Salato: jag kommer och göra ett namn insamling av alla som skött sitt jobb över 10 tals år där nere. och så får vi se vem som ska bli granskad. jag lovar er detta att jag kommer och lägga resten av mitt liv om det behövs, för det felsktiga propoganda ni genomförde ifag. Kommer och anmäla er till alla tidningar. alla kanaler på tv. tidningar. på you tube. det hät ni gjorde idag är fel och det vet ni. alla är inte kriminella. ni nämnde inte ett bra grej från deras jobb på 30 år. Jag har redan skickat in brev till flera tidningar. Arn och sånt bryr jag mig inte om. nån måse granska er propoganda också. och det ska jag göra. eller gör redan.
Petter Ljunggren: Vi hävdar inte att alla är kriminella, och vi pekar på flera fördelar med Lugna gatan, t ex att det blivit lugnare. Men vi frågar oss om det finns en baksida. Det måste vi kunna göra, jag tror det är helt nödvändigt att en verksamhet som Lugna gatan granskas och att man lyfter fram problem som finns. Det är en granskning som Fryshuset och de inblandade måste tåla. Kanske leder det till att det fungerar bättre på sikt?
Astrid: Det är väl bra att grabbarna håller ordning och reda i Husby!
Petter Ljunggren: Lugna gatan gör mkt gott, som vi också tar upp i programmet, men det finns baksidor som är värda att lyftas fram.
tompagg : Är ingen supporter av lugna gatan men var inte reportaget väl vinklat och varför använda andra röster nä det var inte mycket man fick ut av programmet typ 10 st säger att dom använt våld vad säger det om man inte vet hur många som jobbat där och att ni inte visar fakta. Brukar tycka att ni gör bra reportage annars.
Axel Gordh Humlesjö: Vilken fakta visar vi inte? 10 före detta anställda är rätt tungt enligt mig.
Björnetoft: Hej! Jag har arbetat med ”störiga” ungdomar. Respekt är inget man tvingar till sig, utan det är ett förtroende man får, och det ska man förvalta. Ska man arbeta med unga kriminella så ska man ha varit ifrån ett kriminellt levande i minst ett år, och då ska du inte ens ha cyklat utan lyse på kvällen. Det är så viktigt att vara ”ren” det då som först du får en respekt. Det som skrämmer mig är att det var så tydligt att de visste om mer än vad de sa att de gjorde. Min frågor är, fick ni den känslan också? Var det någon som försökte att få er att avstå från att publicera vissa delar av era inslag? Politiker, polis, som utanför kameran försökte att få er att ändra och göra om sitt deltagande?
Axel Gordh Humlesjö: Nej, ingen har försökt få oss att avstå publicering.
Svensson: Har inte Lugna gatans metod blivit utvärderad
Axel Gordh Humlesjö: På Fryshusets hemsida finns en del utvärderingar men tyvärr ingen som är oberoende.
Emmeli: Kommer det att göras någonting åt att personer med brottslig bakgrund ska vara ute på gatorna och vara förebild åt unga och visa vägen från brottsligheten? Med tanke på att personer kan träffa på sin gärningsman.
Axel Gordh Humlesjö: Det är nu upp till politikerna i Husby!
Du kriminell: Om man vill få förtroende bland kriminella så kan man inte blanda in polisen för det förstör allt man byggt upp.
Petter Ljunggren: Ja, det är ju logiken bakom att man inte polisanmäler. Baksidan är ju att man legitimerar en tysthetskultur, där man löser problem utan anmälningar och där det anses illojalt att vända sig till myndigheterna.
Nils: Känns som ett halvt program. Kommer nu följa upp detta på något sätt?
Petter Ljunggren: Kanske, vi får se!
Mudshark: Tack för programmet! Jag tycker att ni lyckades nyansera er så att fördelarna med ”värdarna” också fick plats. Jag har länge jobbat med kriminelle med tungt missbruk i behandling och har haft ovärderlig hjälp av att jobba sida vid sida med människor som har sin bakgrund i den värden. På samma sätt har dom dragit fördel av att arbeta med mig, ett ”behandlarproffs”. Ingen människa är ”bara” kriminell, resp. motsatsen. Även kriminella ”vet” rätt och fel. Alla kan bidraga och tillsammans ger bästa resultat. Mudshark
Axel Gordh Humlesjö: Stort tack!
e.j: granskande journalistik är fundamental i ett demokkratiskt samhälle. det finns inga ¨men 9m... tack för ett bra jobb ug.
Axel Gordh Humlesjö: Tusen tack!
R: Vad var svårast med repotaget?
Petter Ljunggren: Det var nog att det var så många som inte vågade tala öppet med oss.
J. Deere: Jag jobbar som gymnasielärare och ser med förtvivlan på alla dessa ungdomar som inte får bråkdelen av denna uppmärksamhet. Deras slutsats blir inte sällan att slå in på fel väg för att bli någon. Samma logik som trumpetas ut bland dessa inblandade. En läskig romantisering av en vidrig machovärld. Samhället måste se upp med vad man signalerar! Och att som VD:n tycka att projektet är värt sitt pris kan han inte uttala sig om ifall han inte vet vad som försakats! Snälla, fortsätt!
Axel Gordh Humlesjö: Vi fortsätter!
Axel Gordh Humlesjö: Stort tack för alla frågor. Och tack för att ni tittade. God natt!
Husbybo: Kände ni också att ni la mycket jobb på saker som inte var så sensationella för människor som bor i förorten? Tror tvärtom ni kanske stärkt Lugna Gatans varumärke i orten. Men ni fick ju raketskjutarna att verka som 2 snälla buspojkar som helt oförtjänt fick en örfil....
Petter Ljunggren: Det är tragiskt att det som upplevs som problem i vissa delar av samhället är vardag i andra. Visst har du rätt i att medborgarna i Husby vant sig vid en nivå på kriminalitet som för mig är oacceptabel. Men frågan är om man ska utgå från det, eller om man trots allt kan kräva samma trygghet i Husby som på Östermalm? Kanske behövs särskilda lösningar, men då är det desto viktigare att någon granskar dessa och lyfter fram problemen.
tacksam: Hejsan jag vill tacka er båda och Janne och alla på UG. Ni har lyckats igen med att gräva i nåt som folk har pratat och speckulerat mycket kring.. det är jättebra att dessa ”missar” och allvarliga brister och naivitet i fryshuset verksamhet kommer upp till ytan och att klarhet och bevis läggs på borden. Jättebra program som vanligt
Petter Ljunggren: Tack!
UG – Moderator: Nu är klockan 22 och vi stänger chatten för ikväll. Tack för alla frågor och synpunkter! Nästa vecka är vi tillbaka med säsongens sista program.