Den nya regeländringen framgår av ett tjänsteutlåtande i samband med att ett nytt avtal skrivits mellan stadsdelen Rinkeby-Kista och Fryshuset, om fortsatt etablering i Husby.
— Det var viktigt att göra den gränsdragningen tydlig eftersom de ska vara ute i den offentliga miljön och de ska jobba trygghetsskapande, kommenterar stadsdelens ordförande Mia Päärni (S).
Om Fryshuset vill göra undantag från de nya reglerna måste de ha ett godkännande från stadsdelsförvaltningen. Mia Päärni (S) hävdar att stadsdelen och Fryshuset var överens om förändringen.
— Personer som begått grova brott finns det lämpligare verksamheter för. Det verkar vi vara överens om.
Men Fryshuset har tidigare försvarat rekryteringar av trygghetsvärdar som begått grova brott.
— De vi anställer är ofta förebilder, destruktiva förebilder. Det vi gör när en person är beredd att ändra sitt liv, då visar vi att vi tror på den och då blir det positiva förebilden att du bestämmer dig för att välja en positiv väg. Då skapar det hopp hos andra och det skapar en signal till andra att om den personen kan förändra sig, då kan jag också, sade Fryshusets vd Johan Oljeqvist i en intervju med Uppdrag granskning.
Grovt kriminella var trygghetsvärdar
Uppdrag gransknings kartläggning visade att personer som dömts för grova brott anställts som trygghetsvärdar. Ett exempel var den 19-åring som dömdes till fängelse för misshandel, olaga frihetsberövande, utpressning och övergrepp i rättssak. Granskningen visade också att en av de som arbetat som trygghetsvärd var dömd för våldtäkt, något som alltså strider mot Fryshusets egen policy.
— Det var inte tanken från första början att det skulle vara personer som begått grova brott som fick arbeta som trygghetsvärdar. Det som hände vid rekryteringen i första omgången får inte hända igen och därför förtydligade vi detta i vårt nya avtal, kommenterar Mia Päärni (S).
Ingen tidsfrist i nytt avtal
Uppdrag granskning avslöjade också att flera trygghetsvärdar anställts medan de fortfarande var under utredning för brott. Det kommer vara möjligt även i framtiden. Och det blir heller inga regler om hur lång tid det måste gå mellan att en person döms för ett brott och att man blir trygghetsvärd, något som polisen sagt bör finnas.
— Någon regel måste finnas, sen om den är tre år eller vad den är. Det är inte jag, just nu, man att svara på, förklarade Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef Järva, tidigare för Uppdrag granskning.
Men Mia Päärni (S) anser att man måste låta Fryshuset göra individuella bedömningar från fall till fall.
— Det går att använda Fryshusets metodik med individuella bedömningar. Annars försvinner poängen med verksamheten om man ställer för många krav, säger Mia Päärni.
I det nya avtalet får Fryshuset 4,2 miljoner kronor i bidrag under 2016 för fortsatt etablering av ett Fryshus i Husby.