– Jag tror att grov brottslighet och fysisk misshandel inte är lämpligt i den rollen, säger Mia Päärni (s), ordförande i stadsdelen Rinkeby-Kista i Stockholm.
I december avslöjade Uppdrag granskning att en fjärdedel av trygghetsvärdarna som jobbat i Husby under 2014 och 2015 blev anställda samtidigt som de utreddes för brott. Dessutom var flera dömda för grova brott, bland annat en 19-åring som dömdes till fängelse för misshandel, olaga frihetsberövande, utpressning och övergrepp i rättssak. Det 14-årige brottsoffret flyttade från Husby, men 19-åringen anställdes som trygghetsvärd för Lugna gatan ett och ett halvt år senare. Vi upptäckte också att en av de som arbetat som trygghetsvärd var dömd för våldtäkt, något som strider mot Fryshusets egen policy. Ett misstag, förklarar Fryshuset. Men man försvarar de övriga rekryteringarna till trygghetsvärdar.
Vill ha tydligare gränser
Stadsdelen Rinkeby-Kista är i full gång med att sluta ett nytt avtal med Fryshuset, och en fråga som kommer tas upp är vilka som passar att vara trygghetsvärdar. Idag är Fryshusets policy att sexbrott är det enda brottet som diskvalificerar någon från att bli trygghetsvärd och det finns inga planer på att införa hårdare gränser. Men Mia Päärni (s), stadsdelsnämndens ordförande, vill ha tydligare gränser.
– Vi behöver ha en tydligare ram kring vilken typ av brottslighet man har bakom sig och att man inte ska vara under utredning när man anställs. Vi har haft ett exempel på misshandel av barn, det är inte okej för en trygghetsvärd, säger hon.
Polisen: ”Någon regel måste finnas”
Också polisen vill efter Uppdrag gransknings avslöjande ha hårdare gränser för vilka brott en person kan vara dömd för. Polisen tycker också att det måste gå en tid mellan att man döms för ett brott och att man blir anställd som trygghetsvärd.
– Någon regel måste finnas, sen om den är tre år eller vad den är. Det är inte jag, just nu, man att svara på, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Järva.
Måste finnas?
– Ja, det tycker jag. Någon reglering bör finnas.
Fryshuset meddelar Uppdrag granskning att dialogen med stadsdelen får avgöra om man ska sätta hårdare gränser för vilka som blir trygghetsvärdar.