Det är den 5:e december 2017 och drygt två månader kvar till OS i Sydkorea. Hela den sportintresserade världen har vänt sina blickar mot Thomas Bach, internationella olympiska kommitténs ordförande, där han sitter på presskonferensen i IOK:s högkvarter i schweiziska Lausanne.
– Det är en attack mot hederligheten i de olympiska spelen av ett aldrig tidigare skådat slag, säger Thomas Bach.
Bach pratar om en av idrottshistoriens största skandaler, det har gått tre år sedan den uppdagades. Tre år av utredningar och häpnadsväckande avslöjanden om omfattningen av rysk statsdopning. Men även tre år av väntan och oro över att IOK inte ska hinna komma med ett beslut i tid och därigenom låta Ryssland tävla i det stundande OS i Sydkorea.
Rysk särställning
På presskonferensen i Lausanne meddelar Thomas Bach att den ryska olympiska kommittén ska upphävas med omedelbar verkan. IOK verkar göra en kraftig markering mot Ryssland och det systematiska fusket inom den olympiska idrotten.
Men ju mer som framkommer av IOK:s beslut, desto tydligare blir bilden av att straffet mot Ryssland i själva verket är en kompromiss.
Den 88-årige hedersledamoten Walther Tröger jobbade under lång tid högt upp inom IOK. Han tycker att Ryssland borde ha fått ett hårdare straff, men menar att landet har en särställning hos den person som sitter allra högst upp inom den olympiska organisationen – Thomas Bach.
– Bach spelar en avgörande roll när det gäller Ryssland, säger Tröger.
– Ryssland har av någon anledning väldigt många representanter på hög internationell nivå. Ledare för förbund och andra. Det har att göra med pengar, såklart, som ingen annan i Europa kan komma i närheten av. Så Ryssland spelar en roll och nätverket är väldigt tätt i alla delar av idrottsvärlden, det utnyttjas naturligtvis. Och det beaktas också av sådana som Bach. Till syvende och sist har sport och politik väldigt mycket med varandra att göra.
Inget utrymme för kritik
Beslutet som IOK fattar innebär att Ryssland formellt är portade från OS i Sydkorea. Men de ryska idrottare som enligt IOK är rena är välkomna att tävla under neutral flagg – utan vare sig den ryska flaggan eller den ryska nationalsången. Men det visar sig att det finns ett kryphål.
Om Ryssland accepterar IOK:s villkor och spelen i Sydkorea fortlöper utan komplikationer kan Ryssland tillåtas återvända med flagga, färger och sång redan under avslutningsceremonin. Som om inget har hänt.
Kanadensaren Richard Pound är den som suttit längst som ledamot i IOK. Han håller med om att Ryssland har särbehandlats av IOK och Bach.
– Om det här hade hänt i Guatemala vet vi vad svaret hade blivit. Hela landet hade åkt ut, ingen tvekan om saken, säger han.
Pound har varit öppen med sin kritik mot straffet Ryssland fick. Men att kritisera IOK:s ordförande är inte helt riskfritt.
– Det finns egentligen inget utrymme för någon seriös diskussion eller andra uppfattningar. Och man riskerar, har jag upptäckt, att bli betraktad som en fiende.
IOK ville vänta
Tillsammans med landsmannen Richard McLaren fick Pound uppdraget av WADA att utreda anklagelserna mot Ryssland. I Uppdrag granskning berättar han att sanningen om dopningen inte mottogs särskilt väl bland de styrande inom IOK.
Som när dopningsanklagelserna bekräftades, inför sommar-OS i Rio 2016.
– De var vansinniga när McLarens utredning lades fram inför spelen i Rio. Helt vansinniga. De tyckte vi skulle ha väntat. Kan du föreställa dig vad som hade hänt om det blev känt att informationen (om dopningen red.anm) var känd men undanhållen? Berättar Pound.
IOK valde att inte porta Ryssland från OS i Rio. Istället skulle individuella bedömningar göras för varje rysk idrottare med extra hårda dopningskrav. Men att avgöra vem av de ryska idrottarna som är rena visade sig vara lättare sagt än gjort.
– Det fanns förbund som aldrig hade gjort några tester utanför tävling över huvud taget, berättar Claudia Bokel som satt i den kommissionen som skulle bestämma vilka idrottare som fick tävla.
– Vi ville att Ryssland skulle exkluderas helt från spelen, både i Rio och Sydkorea, säger Bokel.
”Det blev aldrig någon diskussion”
IOK har hela tiden vidhållit att man diskuterat olika konsekvenser för Ryssland inom organisationen. Men enligt Claudia Bokel var det inledningsvis väldigt svårt att kunna diskutera en uteslutning av Ryssland i det verkställande utskottet.
– Det var inte tillåtet att diskutera saken i det verkställande utskottet. Så det blev aldrig någon diskussion om möjliga konsekvenser för Ryssland.
Hur är det att gå emot Tomas Bach?
– Det är okej för mig att inte alltid vara överens. Men det är ett problem när inte diskussioner tillåts, säger Claudia Bokel som efter OS i Rio valde att sluta i IOK.
Utredningen av vad som egentligen har skett inom den statsledda dopingen i Ryssland pågår fortfarande. Om en dryg vecka börjar OS i Sydkorea. Precis som i Rio 2016 kommer många ryska idrottare att tillåtas tävla även vid dessa spel.
IOK:s ordförande Thomas Bach har tillfrågats om en intervju, men har avböjt av tidsskäl.
Uppdrag granskning kommer under två veckor att granska dopningen och fusket i de olympiska spelen. Den första delen sändes i SVT1 och SVT Play klockan 20 onsdag den 31 januari.