”Företaget ger en möjlighet till kvinnorna”, säger en platschef. Från kvinnorna på golvet får vi dock höra att det finns de som tjänar 680 kronor i månaden. Här kan du se Uppdrag gransknings besök i de indiska hårfabrikerna. Foto: SVT

De gör hårförlängningar för fyra kronor i timmen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

De dyraste och mest exklusiva hårförlängningarna kommer från tempel i Indien. Håret påstås ofta vara etiskt handlat, men även detta hår passerar genom fabriker där personalen har oskäligt låga löner.

Kuttiyamma sitter på golvet tillsammans med sin syster och sorterar hår.

Hon är en av många kvinnor i den sydindiska staden Chennai som har som yrke att bereda och behandla människohår. På fabriken där hon jobbar, säger platschefen att kvinnorna får bra betalt.

Hårindustrin

– För dem är det bra, eftersom de kommer från väldigt fattiga byar, säger platschefen Sadan.

SVT PLAY: Se hela reportaget här

Han berättar att kvinnorna arbetar åtta timmar om dagen, sex dagar i veckan och att fabriken betalar dem motsvarade runt 1 200 kronor i månaden, precis över den lagstadgade minimilönen i den här regionen.

”Jag får 6 000 rupier i månaden”, berättar Kuttiyamma. 6 000 rupier motsvarar ungefär 740 svenska kronor. Foto: SVT

Men minimilönen är inte i närheten av tillräckligt hög för att man ska kunna leva på den. Asia Floor Wage Alliance är en sammanslutning av fackförbund och människorättsorganisationer som har räknat ut att en levnadslön i Indien bör vara motsvarande cirka 2400 kronor.

– Jag får 6 000 rupier i månaden, berättar Kuttiyamma.

LÄS MER: Bloggare tycker till om handeln med löshår: ”Det känns smutsigt”

Säljer till ”etiska” företag

6 000 rupier motsvarar ungefär 740 svenska kronor och ger henne en timlön på 4 kronor i timmen.

Hon jobbar på en fabrik som exporterar hår till främst Europa och USA, och som säger att de vid flera tillfällen sålt till det stora internationella märket Great Lenghts, som också är stora i Sverige. De är ett av företagen som marknadsför sina varor som etiska.

När Uppdrag granskning frågar fabriken om Kuttiyammas låga lön svarar de att den personal som får mindre än 1 200 kronor i månaden jobbar mellan 15 och 20 dagar i månaden, alltså inte indisk heltid.

Great Lenghts har enligt dem själva fasta fabriker som de köper av, men när efterfrågan är hög samarbetar de med ytterligare en distributör. I Indien besöker Uppdrag granskning på flera fabriker som uppger att de vid olika tillfällen sålt till Great Lenghts distributör. Villkoren ser liknande ut på dessa fabriker. De anställer specifikt kvinnor från landsbygden och betalar dem ofta mycket låga löner.

SE MER: Granskningen på 55 sekunder

”Möjlighet för kvinnorna”

En av de största fabrikerna är Raj International. Där får vi höra från ledningen att kvinnorna som jobbar får motsvarande 1 200 kronor i månadslön. Kvinnorna som arbetar med håret sorterar, tvättar, färgar och några arbetar enbart med att plocka löss. 

– Företaget ger en möjlighet till kvinnor från landsbygden, säger en platschef.

Från kvinnorna på golvet får vi dock höra att det finns de som tjänar 680 kronor i månaden.

Raj Internationals vd skriver senare till oss att de som får så lite betalt inte jobbar heltid.

Great Lenghts avböjer en intervju, men skickar svar via mejl där de skriver att de på sina fasta fabriker har full koll på att villkoren är goda. På frågan hur de kontrollerar externa leverantörer, får vi inget svar.

LÄS MER: Multinationellt företag hittade på Fairtrade-märkning

Uppdrag gransknings reportage Hårindustrin sänds onsdag den 4 oktober klockan 20:00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hårindustrin

Mer i ämnet