Amerikanska myndigheter utreder misstankarna om att svenska telekombolaget Ericsson kan ha mutat terrorgruppen IS i Irak. Foto: SVT

Detta har hänt: Ericsson och misstänkta mutor till IS

Publicerad
Uppdrag granskning ·

I februari briserade IS-skandalen hos Ericsson. Uppdrag granskning kunde avslöja att svenska telekomjätten misstänks ha finansierat terrorsekten IS – med mutor. Avslöjandet fick aktien att falla över 30 procent. Här är bakgrunden till avslöjandet.

2014:

Ericssons ”Project Peroza” pågår i Irak. Enligt avtal med irakiska telekomoperatören Asiacell ska de bygga ut 3G-nätet. Islamiska staten utropar Kalifatet och IS kräver pengar av Ericsson för att de ska få fortsätta verka i Mosul.

2018-2019:

Ericsson utreder de misstänkta mutorna i Irak. En rapport på 79 sidor levereras till Ericssons ledning, bara ett par veckor efter att bolaget, i en uppgörelse med USA, lovat att berätta om misstänkta mutor i företaget. Men Ericsson bryter löftet.

15 februari 2022:

Först drygt två år senare, när Ericsson fått kännedom om att Uppdrag granskning är på väg att avslöja de misstänkta mutorna, berättar telekombolaget om internutredningen i ett pressmeddelande.  

27 februari 2022:

Uppdrag Granskning avslöjar, tillsammans med journalistorganisationen ICIJ, uppgifter från internutredningen som Ericsson hemlighållit. Via mellanhänder ska bolaget ha nått en överenskommelse med terrorsekten IS och fått tillstånd att fortsätta sitt arbete med mobilmaster i Irak. Dessutom har bolagets internutredning hittat kontantbetalningar som misstänks gått till IS vägspärrar. 

1 mars 2022:

USA:s justitiedepartement meddelar att Ericsson, genom att undanhålla information om Irak, har brutit mot uppgörelsen från 2019. En uppgörelse som kom till efter korrupta affärer i bland annat Kina och Indonesien. Ericsson betalade då 10 miljarder kronor i böter och slöt ett avtal om att redovisa varje ny misstanke om mutor. Ericsson riskerar nya böter. 

Efter avslöjandet i februari, fram till bolagsstämman i mars, rasar Ericssons aktie – ett kraftigt fall på över 30 procent, vilket motsvarar 100 miljarder kronor i börsvärde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.