En delad bild som visar två personer i olika miljöer. Den vänstra sektionen föreställer en person som sitter vid ett bord i en  inomhusmiljö, med en kopp i handen och klädd i en rosa tröja. Den högra sektionen visar en person som sitter vid ett bord ljus miljö, klädd i en blå skjorta, med armarna korslagda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hur kan du inte veta?” Hör Uppdrag granskning samtal med den ansvariga myndigheten. Foto: SVT

Efter granskningen: Therese flyttad till ny hemlig adress – ansvarig myndighet: ”Ingen aning”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Förvaltarens beslut att flytta funktionsnedsatta Therese till hemlig adress har hållit henne isolerad från familj och vänner i tre år. Efter att Uppdrag granskning hittat Therese har förvaltaren flyttat henne igen – till en ny hemlig adress. Och nu vet inte ens den ansvariga myndigheten, som ska granska förvaltarens arbete, var Therese befinner sig.

Ulla och Hans Andersson har sökt efter sin dotter i tre års tid. Hon flyttades 65 mil bort från sin hemkommun och försvann från alla offentliga register, efter att hennes förvaltare ansökt om skyddad folkbokföring hos Skatteverket.

Se reportaget i SVT Play: ”Var är Therese?”

Bakgrunden är en infekterad konflikt som blossade upp mellan föräldrarna på ena sidan – och assistenter och den tidigare förvaltaren på andra sidan.

När en ny förvaltare tillträdde agerade hon snabbt och nu är Therese försvunnen.

Flyttas igen

När Uppdrag granskning möter Therese i lägenheten där hon bor, berättar hon att hon inte får ha en egen telefon men att hon gärna vill att föräldrarna kommer på hennes 45-årskalas ett par dagar senare.

Så blir det inte.

Bara några dagar senare flyttas hon istället till en ny, okänd adress. Fortfarande utan någon möjlighet att ha kontakt med föräldrarna.

Ulla och Hans Andersson reagerar starkt och faller i gråt när de får höra om sin dotter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vad sitter du och säger?” Starta videon för att se föräldrarnas reaktion när de får se en bild på sin dotter för första gången på tre år. Foto: SVT

”Ingen aning”

Jens Hjalmarsson är tillfällig förvaltningschef på överförmyndarenheten, som har tillsyn över Thereses förvaltare. Trots att han fick ta del av granskningen veckan innan publicering, har han inte försäkrat sig om vart Therese finns – han vet inte ens om hon finns i kvar i kommunen.

– Det var helt nya uppgifter, jag har ingen vetskap om det här. Jag har ingen aning.

Var finns hon idag?

– Som sagt, det vet jag inte.

Är det någon på din myndighet som vet det?

– Det tror jag inte.

Företaget vill inte kommentera

Ordföranden i den ansvariga överförmyndarnämnden meddelade under onsdagen att de tänker gå till botten med fallet och inte sopa det under mattan, men förvaltningschefen Jens Hjalmarsson ställer sig frågande till det.

– När han säger att han ska utreda, så står det honom fritt att säga och göra det. Mer än så kan jag inte kommentera tyvärr.

Förvaltaren, som arbetar för företaget Optio, vill inte uttala sig och hänvisar till sekretess. När Uppdrag granskning söker henne på nytt angående den nya flytten går hon inte att nå. Optios vd har tidigare svarat på mejl att de har som policy att inte tala med journalister.

Mamma Ulla och dottern Therese på ett fotografi från när Therese var ett barn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fanns det en hotbild mot Therese? Spela videon för att höra familj, vänner och Skatteverket. Foto: SVT/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.