– Man fuskar med undervisningstid. Man visar på att vi har undervisning som inte sker, säger en lärare på skolan.
Vättleskolan är en kommunal grundskola i stadsdelen Angered i nordöstra Göteborg. Här går cirka 400 elever i årskurs fyra till nio. Bara var fjärde elev går ut nian med godkänt i samtliga ämnen.
Rektorn: Lektioner ställs inte in
Samtidigt säger skolans rektor att de lyckas med något som många skolor strävar efter.
– Vi ställer inte in lektioner på Vättleskolan, säger Catharina Herou, rektor.
Och skolan har rätt: i varje fall enligt intern dokumentation. Lärare eller vikarie är på plats under lektionerna och eleverna registreras som närvarande. Men Uppdrag granskning kommer i kontakt med elever, föräldrar och personal på skolan som ger en helt annan bild.
– Just nu känner jag att det är ingen bra situation alls. Det är inte okej allt som händer och pågår, säger Sara, som egentligen heter någonting annat. Hon vill vara anonym på grund av rädsla för att hennes uttalande ska drabba hennes barn på skolan negativt.
– Det har varit ganska många inställda lektioner. En månadsperiod har det varit nästan varje dag, för de flesta dagarna har jag mött min dotter i Angered och då säger hon att vi har haft inställd lektion.
”Man fuskar med undervisningstid”
Men rektorn säger till oss att inga lektioner ställs in, alls?
– Jag tror ju på barnen. Det är de som är i skolan. För hade de bara varit hemma så hade det synts att de varit frånvarande eftersom det då blir skolk. Men de har ju varit närvarande, fast de har varit hemma.
Sara förklarar att hon sett att hennes barn fått närvaro, trots att barnen varit hemma för att lektioner varit inställda. Ett förfarande som bekräftas av personal på skolan.
– Man fuskar med undervisningstid. Man visar på att vi har undervisning som inte sker, säger läraren.
Han berättar att det i fallen med de inställda lektionerna går till så att en vikarie eller annan personal tar elevernas närvaro och sedan lämnar eleverna själva, eller släpper dem fria på håltimme och att lektionen ändå registreras.
– Vi har inte så stor koll på vad de gör. De är inte på skolan, säger läraren.
Protokollen visar en annan bild
När Uppdrag granskning konfronterar rektor Catharina Herou med uppgifterna från personal, elever och föräldrar blir hon överraskad.
– Den informationen som jag får när jag frågar hur det har gått under dagarna är att det har funnits lärare på lektionerna.
Så du känner inte igen att man ställer in? Att föräldrar, elever och även lärare säger att man ställer in lektioner?
– Jag har faktiskt ställt frågan till alla lärare om de har någon uppfattning om lektioner har ställts in. Och det är inte deras uppfattning att lektioner ställs in.
Men i två interna dokument från skolan, framträder en annan bild. I protokollen från personalmöten, där Catharina Herou själv deltar, ser man tydligt hur lärare berättar för henne hur det går till i praktiken.
”I nuläget lämnas elever själva i klassrummet efter att ha fått närvaro och vi kan inte säga att eleverna faktiskt är i klassrummet om något händer, eller ge dem den undervisningstid det står att eleverna får”.
”Vikarier tar närvaro och släpper sedan eleverna efter en kort stund.”
Ta närvaro och ge håltimme
I ett av mötesprotokollen finns ytterligare ett uppseendeväckande stycke. Enligt protokollet berättar Catharina Herou själv att när vikarie saknas ska man ta närvaro och sedan ge eleverna håltimme.
– Det är inte sant. Jag har inte sagt att eleverna... Det där är stämmer inte, säger hon.
Hon förklarar att det vid akuta situationer kan bli så att eleverna får vara i andra lokaler om det inte finns någon som kan hålla i undervisningen.
Men då är det flertalet lektioner som ni inte haft?
– Det är inte så att många lektioner blivit inställda som du säger. Det är inte så att några lektioner egentligen ställs in. Men om det skulle bli så. Om.
”Vi har missat det vi behöver kunna”
Trettonåringarna Jasmin och Julia har nyligen slutat på Vättleskolan. En av anledningarna var alla inställda lektioner, säger de.
– Vi har missat det vi behöver kunna just nu i sjuan. För vi har börjat en ny skola och de är på mycket högre nivå än vad vi är, säger Jasmina.
– Så det blir svårt för oss att hänga med dem, säger Julia.
Uppdrag gransknings reportage Lektion inställd finns att se på SVT Play.