USA:s biträdande justitieminister Lisa Monaco gjorde nyligen i ett tal klart att USA:s regering nu siktar in sig på individer i bolagen för att utkräva ansvar.
– Vår högsta prioritet är att jaga de individer som begår och tjänar på bolagets brott. Vi ger våra åklagare större resurser att hålla dessa personer ansvariga.
Se reportaget: Den svenska IS-skandalen
Ericsson har en lång historia av mutskandaler. 2019 tvingades företaget betala rekordböter på 10 miljarder kronor till justitiedepartementet i USA. Uppgörelsen är en slags villkorlig dom, där Ericsson sattes under bevakning och förband sig att rapportera minsta misstanke om fler mutor i bolagets verksamhet.
Utreds av amerikanska myndigheter
Kort efter avslöjandet i februari om misstänkta mutor till IS i Irak meddelade justitiedepartementet att Ericsson brutit mot uppgörelsen.
– Då är du rökt, säger Peter Utterström, advokat till Uppdrag granskning. Han är korruptionsexpert och jobbar med amerikanska bolag.
– Du måste vara extremt betydelsefull för att amerikanska myndigheter ska kunna se mellan fingrarna, fortsätter Peter Utterström.
Han pekar på att Ericsson inte bara kan ha gjort sig skyldigt till mutbrott, utan även sanktionsbrott för den misstänkta finansieringen av terrorsekten IS. Ericsson utreds nu av såväl justitiedepartementet som finansinspektionen i USA.
– Ericsson har lyckats göra det mest allvarliga man kan göra när det gäller brott mot den amerikanska lagstiftningen. Min gissning är att Ericsson kommer få böta mer än de 10 miljarder man redan betalat, säger advokat Peter Utterström.
Varnades för “katastrofala” följder
Uppdrag granskning kan avslöja att Ericsson redan i våras varnades för en intensiv granskning av flera amerikanska myndigheter som skulle kunna ge “katastrofala” följder. En expertgrupp med tunga jurister och personer med bakgrund i de mest centrala delarna av det amerikanska rättssystemet var tydlig: Ericsson måste låta genomföra en extern, oberoende, utredning av IS-skandalen, för att minimera skadan för företaget, styrelsen, aktieägarna och ta ansvar för de potentiella offren. Men Ericsson följde inte rekommendationen.
Ericsson avböjer intervju
SVT:s Uppdrag granskning har upprepade gånger bett om en intervju med Ericssons ledning. De har konsekvent avböjt. I ett mail som skickas till Uppdrag granskning den 17 oktober skriver bolaget:
“… vi tar det här och alla liknande anklagelser mycket allvarligt – såväl det påstådda uppförandet som det faktum att det amerikanska justitiedepartementet meddelat oss att Irakutredningen från 2019 inte var tillräckligt redovisad för dem...
...Vi arbetar direkt med myndigheterna, inklusive DOJ och SEC, för att där det behövs lösa och uppmärksamma alla problem.”