På fabriker som Hubei Haixin är övervakningen exceptionell, enligt bland andra Adrian Zenz, tysk forskare som skrivit flera rapporter om det han kallar kulturellt folkmord på uigurer i Kina.
Enda sättet för Onemed att försäkra sig om att man inte är medskyldigt till uigurers tvångsarbete är att omedelbart bryta med Hubei Haixin, anser Penelope Kyritsis, utredningschef vid den USA-baserade organisationen Worker Rights Consortium.
”Det är också enda sättet för Onemed att leva upp till sin egen företagspolicy för socialt ansvarstagande och till internationella arbetsrättsnormer”, skriver hon till SVT.
Experten: Inköpen gör skada på mänskliga rättigheter
Arbetarna i fabriken Hubei Haixin har slussats från området Karakax i regionen Xinjiang i västra Kina.
Där råder närmast en häxjaktsmentalitet hos myndigheterna när de förföljer uigurerna, enligt Adrian Zenz.
– En grupp kvinnliga arbetare som denna från Karakax utsätts för ett extremt tvång och tryck att lyda myndigheterna. Misstankarna om att de tvingas till detta är bland de starkaste man kan föreställa sig.
Louise Brown, svensk Kinakännare och expert på företagsetik, håller med om att de inte har något val.
– Inte en chans, det blir ju straffåtgärder för dem och deras familjer.
Inköp från en fabrik som Hubei Haixin gör skada på mänskliga rättigheter, demokrati och ett helt folk, anser hon.
SKR:s upphandlingsbolag SKL Kommentus Inköpscentral måste ha kompetens att göra den här bedömningen, anser Louise Brown.
– Det är extremt viktigt att lyfta i det här sammanhanget att det är skattepengar, att det är en otroligt viktig organisation, SKR, som jobbar med hållbar upphandling och socialt ansvarstagande.
Onemed har utrett misstankarna
Om SKR har ett ramavtal med Onemed, som kommuner och regioner ansluter sig till, utgår dessa från att leverantören är granskad, godkänd och trygg att köpa av, påpekar hon.
SKR måste bryta med sin leverantör, anser Adrian Zenz.
– Genast!
De borde också informera sina kunder och allmänheten, tycker han.
SKR hänvisar alla frågor till SKL Kommentus som skriver att de inte känt till risken att Onemeds munskydd kan ha tillverkats av tvångsarbetare.
Onemed säger att man utredde misstankarna kring tvångsarbete i fjol men inte hittade något som tydde på det. Företrädare för Hubei Haixin har inte svarat på SVT:s frågor.