Det var under fredagsmorgonen, några dagar före valet, som Uppdrag granskning avslöjade att Alby moskés församling erbjudit Moderaterna 3 000 röster i valet. Utbytet gällde tomtmark, där de skulle få möjlighet att uppföra en ny moské.
Moderaterna tackade nej till erbjudandet och Miljöpartisten Ali Khalil, som förmedlat kontakten och bjudit in till mötet, fick avgå efter avslöjandet.
Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten mot korruption, berättar att Åklagarmyndigheten fått in en anmälan rörande Uppdrag gransknings reportage.
– Den ligger på mitt skrivbord och under veckan kommer jag ta ställning till om det ska leda till en utredning eller inte. Det är, skulle jag våga påstå, en ny företeelse och kräver lite överväganden.
Anmält som misstänkt valfusk
Riksenheten för korruption har i samband med valet fått in ett 20-tal anmälningar om misstänkt valfusk. Den anmälan som rör fallet i Botkyrka har av anmälaren rubricerats som otillbörligt verkande vid röstning.
Enligt Alf Johansson kan man dela in brottsrubriceringen i tre delar:
– Det ena är att man försöker förhindra en omröstning genom hot eller genom att till exempel slå sönder lokalen. Det andra är att man försöker förvanska röster eller valresultatet. Och det tredje är en samlingsrekvisit för olika typer av påverkanden där man på något annat sätt försöker inverka på röstningen.
Alf Johansson vill inte gå in på det specifika ärendet, men säger att Botkyrka-fallet möjligtvis kunde platsa under den tredje formen av påverkan, på basis av underlaget i anmälan.
Men det är inget som är säkert:
– Att man uppmanar och vill att människor ska rösta på det ena eller andra sättet är väl vad som händer på de flesta torgmöten och valmöten. Hur långt man kan driva det, det ska jag titta vidare på.
Hur allvarligt är det här?
– Det är allvarligt då det kan påverka medborgarens syn på omröstningssystemet. Och störa allmänhetens syn på omröstningens säkerhet.
Svårt att bevisa
Om åklagaren väljer att inleda en utredning kring Botkyrka, kan det bli svårt att bevisa att något olagligt skett. Det menar statsvetaren Bo Rothstein:
– Vi har väldigt lite erfarenhet av den här typen av processer i Sverige så det är klart att det vore intressant att få det prövat, men min gissning är att det här inte ens leder till åtal.
Uppdrag gransknings reportage Kommungranskarna i Botkyrka sänds på SVT Play och SVT1 på onsdag den 12 september 2018. En kortare version på 14 minuter finns redan nu att se på SVT Play.
Fakta: Vad säger lagen?
17 kap. Om brott mot allmän verksamhet m.m. Brottsbalk (1962:700)
8 § Den som vid val till allmän befattning eller vid annan utövning av rösträtt i allmänt ärende söker hindra omröstningen eller förvanska dess utgång eller annars otillbörligen inverka på omröstningen, döms för otillbörligt verkande vid röstning till böter eller fängelse i högst sex månader.
Är brottet grovt, döms till fängelse i högst fyra år. Vid bedömande av om brottet är grovt ska särskilt beaktas, om det förövats med våld eller hot om våld eller innefattat missbruk av tjänsteställning.
Den som tar emot, godtar ett löfte om eller begär en otillbörlig förmån för att i allmänt ärende rösta på visst sätt eller inte rösta, döms, om det inte är tagande av muta, för tagande av otillbörlig förmån vid röstning till böter eller fängelse i högst sex månader. Lag (2012:301).
Har du ett tips till oss?
Tipsa Uppdrag gransknings kommungranskare om du har vetskap om liknande uppgörelser i din kommun. Hör av dig till oss här.