• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Statsvetaren Bo Rothstein menar att det som hänt i Botkyrka är ett ovanligt fenomen i Sverige. Foto: SVT

Statsvetaren om Botkyrka: ”Det är en variant av politisk korruption”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Att Moderaterna i Botkyrka utlovats tusentals röster i utbyte mot en tomt för att bygga en moské är inte olagligt, säger statsvetaren Bo Rothstein. Men det är en form av korruption som i andra länder har haft negativa effekter på demokratin.

– Vi vill ju att partierna ska vara transparenta, att det de lovar olika grupper ska upp till debatt.

Uppdrag granskning kan idag avslöja att företrädare för Alby moské lovade Moderaterna i kommunen att de skulle få 3 000 röster i valet. Men inte gratis, utan mot löftet om en tomt för att församlingen skulle kunna bygga en ny moské.

Att grupper, religiösa eller yrkesknutna, direkt byter sina röster mot politiskt stöd är vanligt i andra delar av världen, särskilt utvecklingsländer, säger statsvetaren Bo Rothstein. Men inte i Sverige.

Kommungranskarna: Botkyrka

– Det kallas med en term vi använder för ”klientilism” – alltså att man är klient till en politisk kraft eller parti. Det blir ett slags köpslående om väldigt specifika förmåner till väldigt specifika grupper, istället för politik som riktar sig till hela folket.

”En variant av politisk korruption”

Historien i Botkyrka har ytterligare en dimension. Personen som bjöd in moderaterna till ett möte med församlingen var Ali Khalil, gruppledare för Miljöpartiet i Botkyrka.

I de länder där röstköp är vanligt kallas en sådan mellanhand för ”broker”, säger Bo Rothstein.

– Det är ju synnerligen ovanligt att det är en företrädare från ett parti som går till en företrädare för ett annat parti och försöker agera mellanhand. Det tyder ju på en rätt dramatisk upplösning av partilojaliteten i den här kommunen.

Är det korruption?

– Ja, det är en variant av politisk korruption. Det är ju i sina mest tydliga former en typ av röstköp, alltså att man köper röster. Så är det ju inte riktigt tänkt att det ska gå till i en demokrati.

Svårt att bevisa

Det är däremot inte olagligt, säger Bo Rothstein. Människor är fria att rösta på vad de vill, till exempel på ett parti som lovar något man bryr sig mycket om – som att bygga en moské.

– Men det är ju en ovanlig typ av politisk uppgörelse i vår del av världen och vi kan som forskare visa att den här typen av politik har, om detta sprider sig och blir väldigt allmänt, negativa effekter på demokratins förmåga att leverera mänsklig välfärd.

Det är stor skillnad, menar Bo Rothstein, mellan att olika grupper öppet ställer krav på politiker i utbyte mot deras röster – och att man i hemlighet köpslår om vad väljare ska lägga sin röst på.

– Det viktigaste är ju att den här uppgörelsen läggs på bordet så att väljarna i den här kommunen känner till den, får vetskap om den och kan välja att rösta därefter. Vi vill ju gärna ha transparens, inte hemlighetsmakeri, i den demokratiska politiska processen.

Uppdrag gransknings Kommungranskarna i Botkyrka finns att se på SVT Play.

Har du ett tips till oss?

Tipsa Uppdrag gransknings kommungranskare om du har vetskap om liknande uppgörelser i din kommun. Hör av dig till oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna: Botkyrka

Mer i ämnet