De bor fem personer i ett rum med våningssängar, på hjälporganisationen Reningsborgs vandrarhem. Här har de bott i över fyra månader.
Saad Alo berättar att familjens andrahandskontrakt gick ut och att de inte lyckades hitta en ny lägenhet. Men trots att de visste att de skulle bli hemlösa redan i slutet av september förra året, kunde inte socialtjänsten hjälpa till förrän de stod på gatan.
– De sa att de inte kunde göra någonting förrän de såg att vi var där med våra väskor, alltså att vi inte hade någonstans att sova, berättar Saad.
Får pengar en vecka i taget
Socialstyrelsens senaste kartläggning visade att nästan hälften av alla hemlösa i Sverige var utlandsfödda. Många av dem tillhör en växande grupp som kallas “strukturellt hemlösa”.
Det är personer som inte har sociala problem som missbruk eller psykisk ohälsa, men som inte själva lyckas hitta någonstans att bo – som Stefan Billberg och hans familj som Uppdrag granskning tidigare berättat om.
Strukturellt hemlösa inte har rätt till bostad genom socialtjänsten, utan får bara hjälp med akuta lösningar. Saad Alo och Fareeda Kouro får pengar på ett kort från socialtjänsten, för att en vecka i taget betala för rummet på vandrarhemmet. Hittills har det kostat runt 145 000 kronor.
Går på boendecoaching
De personer som anvisades till Göteborg i samband med flyktingvågen 2015 fick genomgångsbostäder med tidsbegränsade kontrakt på mellan fyra och fem år.
I år börjar de första kontrakten löpa ut, över de närmsta åren ska över 1000 hushåll ut på den ordinarie bostadsmarknaden. Och fastighetskontoret har flaggat för att ökad hemlöshet kan bli en effekt.
– Vi som tjänstepersoner har varit tydliga med att det här är en risk vi måste ta på allvar, säger avdelningschefen Erik Gedeck.
Saad Alo och Fareeda Kouro går på boendecoachning och säger att de söker mängder med lägenheter. Men de har inte fått några positiva besked.
– Hittills ingenting, säger Saad.
Fakta: Vem har rätt till bostad?
• Det finns inga tydliga formuleringar i socialtjänstlagen om vem som har rätt till en bostad genom socialtjänsten.
• Socialtjänster i Sveriges kommuner lutar sig mot några rättsfall för vägledning, där man tolkar att bostad kan ges om personen är helt bostadslös och har speciella svårigheter på bostadsmarknaden.
• Att vara hemlös enbart på grund av den generella bostadsbristen anses inte vara skäl nog för att få bostad genom socialtjänsten.