I många år har Lars-Göran Svensson, redaktör och tidigare projektledare på Uppdrag granskning, haft en vilja att granska Ikea. Men andra reportage har kommit emellan och Ikea-granskningen har förpassats till skrivbordslådan, fram till hösten 2009.
Lars-Göran Svensson och jag, Magnus Svenungsson, bestämde oss då för att göra ett försök. Förutsättningslöst, utan tips eller källor på Ikea, inleddes en granskning.
Mutor i Ryssland, skogsskövlingar i Sibirien, fackligt bråk i Turkiet, produktion i kommunistländerna, konkurser bland svenska producenter. Idéerna var många, men vi fastnade för en sak: Ikeas miljarder och företagets skatteplaneringar.
Vi började med att hämta ut tusentals dokument från Bolagsverket för att rita upp en struktur av företaget. Via bolagsverk i Holland och Luxemburg fick vi en första struktur av Ikea-koncernen. Samtidigt insåg vi vår begränsning att förstå det vi ritade upp.
BILDADE PROJEKTGRUPP
Vi bestämde oss för att ta hjälp av ekonomijournalisten Stellan Björk, som 1998 skrev en bok om Ikeas struktur. Han var då mitt inne i ett nytt bokprojekt och tveksam till detta, men kunde inte låta bli lockelsen att göra en ny research på Ikea. Stellan Björk antog utmaningen och tog med sig sin kollega, ekonom och researcher, Carl von Schulzenheim. Vi fyra bildade en projektgrupp.
Ikeas ordförande, Göran Grosskopf, väckte snart vårt intresse. Alla andra koncerner med handel, som Ica, Wal-Mart, Tesco, Media Markt med flera leds av personer som har erfarenhet av handel och distribution.
Ikea leds av en skatteprofessor som inte har någon erfarenhet av handel. Journalisten Erik Palm anlitades därför för att göra research på Göran Grosskopf. I Erik Palms research hittade han aktiviteter i ett bolag som fick avgörande betydelse för vår fortsatta granskning.
Samtidigt växte projektgruppen. På en e-postlista för grävande journalister väcktes en fråga som stressade oss lite grand. En journalist i Småland efterlyste på reportagelistan en reporter som talar holländska! Det är journalisten Bosse Vikingson i Älmhult, som arbetar på Smålandsposten som vill ha hjälp.
Snabbt inser vi att det är Ikea han håller på att granska. Ska vi låta detta vara eller ska vi kolla vad han gör?
HAR FÖLJT IKEA LÄNGE
Vi bestämde oss för det sistnämnda och fick då bekräftat att han håller på att granska Ikea. Vid köksbordet hemma hos honom bestämde vi oss för att inleda ett samarbete. Bosse Vikingson besitter ovärderlig lokalkännedom och har följt Ikea under alla år. Projektgruppen utökade därmeds och bestod nu av fem personer, Lars-Göran Svensson, Magnus Svenungsson, Stellan Björk, Carl von Schultzenheim och Bosse Vikingson.
Ikeas är inget börsbolag. Det är svårt att få insyn i alla bolagen. Skissen vi ritade upp blev allt mer komplicerad. Många gånger återkom vi till tanken att detta är skapat av Ingvar Kamprad med syftet att göra Ikea ogenomträngligt för utomstående.
Med hjälp av Calle och Stellan ritade vi nu upp två huvudlinjer. En för Ikea och en för Inter Ikea. Ikea ingår i koncernen Ingka Holding BV, och består av varuhusen som säljer möbler. Vi sammanställde alla årsredovisningar och konstaterade att koncernen är oerhört rik.
Här finns 205 miljarder i eget kapital. Ingka Holding BV ägs av en stiftelse som heter Stichting Ingka Foundation. Till denna stiftelse har Ikea betalat ut 20 miljarder kronor. Tillsammans i Ikea-koncernen finns alltså omkring 225 miljarder kronor.
ÄGER VARUMÄRKET IKEA
Inter Ikea är Ikeas maktbolag, som äger varumärket Ikea. Långt senare insåg vi att Inter Ikea även äger allt som säljs i varuhusen. På så gott som allt i varuhusen står det med liten stil i ena hörnet ?Copyright Inter Ikea Systems BV?.
Ikea betalar därför en royalty på tre procent till Inter Ikea och de här pengarna intresserade oss mycket. Vi sammanställde hur mycket royalty som betalas ut från alla varuhusen i världen och upptäckte att på 20 år har över 80 miljarder kronor betalats i royalty. Dessa pengar flyter över landsgränser utan att beskattas i respektive land.
Detta är en genial skatteplanering av Ingvar Kamprad.
När det gäller maktbolaget, Inter Ikea, var det betydligt svårare att få grepp om ägandet. I alla intervjuer berättar Ingvar Kamprad utförligt att han skänkt Ikea till en stiftelse, att han inte äger Ikea. Vår bestämda uppfattning är dock den motsatta. Vi grundar vår uppfattning på att Ingvar Kamprad är Ikea.
Han har aldrig pensionerat sig eller låtit sina söner ta över. Han har aldrig släppt greppet om Ikea utan är fortfarande vid 84 års ålder involverad i det mesta. Att misstänka är en sak, att bevisa det, en helt annan.
SPÅREN SLUTADE I LUXEMBURG
Vi fokuserade oss på Inter Ikea, som också finns i Holland, men som i sin tur ägs av Inter Ikea Holding SA i Luxemburg. Där slutade spåren. Det är också det som Ikea och deras chefer säger till oss. I december 2009 händer sen något som avslöjar Ikea.
När Erik Palm researchar Ikeas ordförande Göran Grosskopf ser han aktiviteter i ett av Inter Ikeas bolag, I I Holding. Det bolaget flyttar från Luxemburg till Curacao där det likvideras, alltså läggs ned!
En likvidering av ett bolag kan endast ske av den som äger bolaget.
Här fick vi plötsligt en möjlighet att finna ägaren. Temperaturen steg kraftigt i det lilla projektrummet på SVT i Stockholm när vi insåg att ett Ikea-bolag likviderats. Via register lyckades vi spåra likvidatorn till Liechtenstein.
Finns Ikea i Liechtenstein? Vilket scoop! Ikea har aldrig tidigare förknippats med ett av världens mest ökända skatteparadis. Det tillhör också ett av de mest slutna länderna. Det blir inte lätt för oss att få ut information, insåg vi snabbt.
Vi konstaterade att fler bolag i Luxemburg flyttats och likviderats. Miljarder flyttas runt. Vi ritade nya strukturer och sammanställde pengarna i de olika bolagen. I toppen hittade vi en stiftelse som heter Interogo i Liechtenstein.
Vi kunde inte med säkerhet slå fast att den är kopplad till Inter Ikea, men stiftelsens stadgar gör att vi tror detta. Inte någonstans finns kopplingar till Ikea eller Ingvar Kamprad.
Medvetet skall det inte gå att spåra Ingvar Kamprad till Liechtenstein. När vi läste stadgarna var det mycket som fick oss att tro att detta är ägaren till Inter Ikea. Det talades om en stor koncern och ett koncept som skulle vårdas och utvecklas. Språk och formuleringar liknade stadgar från andra Ikea-stiftelser.
ADVOKATERNA VILL INTE PRATA
Vi reste till Liechtenstein för att reda ut våra frågor. Stiftelsen har ett råd som består av två advokater på advokatbyrån Marxer & Partner. När vi sökte efter advokaterna nekades vi intervjuer. Vi fick över huvudtaget ingen information alls.
Men vår jakt i Liechtenstein tvingade Ikea att bekräfta att det är deras stiftelse och att den kontrolleras av familjen Kamprad. Vår jakt gav resultat. Vad än Ingvar Kamprad sagt i intervjuer genom åren, har han aldrig släppt kontrollen på Ikea. Men han har dolt det väl.
Ikeas ägare finns i Holland och Inter Ikeas ägare finns i Liechtenstein. Det blev då uppenbart för oss att Ikea är ju inte ens svenskt! När Ikea inviger ett nytt varuhus i Berlin är det ändå den svenska ambassadören som inviger affären. Vi begärde ut dokument från UD där Ikea är inblandat och finner att överallt i världen är till den svenska staten som Ikea vänder sig när företaget har problem med anställda, etableringar eller tullregler. Alla har gått på den blå-gula imagen som gör Ikea så svenskt.
I ett halvår försökte vi få en intervju med Ingvar Kamprad. Vi bad om att få träffas för att gå igenom allt vi har hittat för att ge honom möjlighet att bemöta våra uppgifter, men han och Ikea är ointresserade av att låta oss få ett sådant möte och en intervju.
Vi diskuterade länge hur vi skulle göra och kom fram till att försöka träffa Ingvar Kamprad personligen, i samband med Ikeas årliga julfest i Älmhult, där han traditionsenligt håller tal. Vi var noga med att inte överrumpla honom i hemmet i Schweiz eller på gården i Bölse i Småland, utan ville träffa honom i Småland i samband med hans arbete på Ikea.
KAMPRAD VILL INTE KOMMENTERA
Vårt möte med Ingvar Kamprad blev allt annat än ett sansat möte. Ingvar Kamprad blev upprörd för att vi gräver i frågor om stiftelser, makt över Ikea och bolagets pengar. Han ville inte svara på varför han aldrig berättat om sin stiftelse i Liechtenstein. Istället gick han till angrepp och anklagade mig för att vara snurrig och sjuk i huvudet. Samtidigt gjorde pressekreteraren allt för att avbryta samtalet.
Varför Ingvar Kamprad aldrig berättat om sina miljarder i Liechtenstein, förblir hans hemlighet. Vår uppfattning är att miljarderna i Liechtenstein raderar den bild som Ingvar Kamprad skapat om sig själv som den lite dumme smålänningen, som i verkligheten visar sig vara miljardären som skapat en avancerad och nästintill ogenomtränglig företagsstruktur.
Magnus Svenungsson, reporter Uppdrag granskning
Projektgruppen bestod av:
Lars-Göran Svensson
Reporter på Uppdrag granskning
Magnus Svenungsson
Reporter på Uppdrag granskning
Bosse Vikingson
Journalist på Smålandsposten
Stellan Björk
Ekonomijournalist och författare
Carl von Schulzenheim
Ekonom och researcher
Erik Palm
Journalist och researcher