Magnus Kårestedt mejlar till vice ordföranden i riksdagens näringsutskott och tackar för att han drivit frågan om hamnkonflikten. Foto: SVT

Kommunala vd:n försöker stoppa facket – jobbar för att ändra lagen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I centrum av konflikten mellan fackorganisationen Hamnfyran och hamnjätten APM Terminals finns Göteborgs kommunala hamnbolag. Bakom ett intensivt lobbyarbete står vd:n Magnus Kårestedt, som även har kopplingar till Svenskt Näringsliv.

Konflikten som skakat containerhamnen i Göteborg började mellan APM Terminals och Hamnarbetarförbundets avdelning fyra. Men striden mellan de två parterna har fått konsekvenser som sträcker sig långt utanför hamnen och skulle kunna förändra den svenska arbetsmarknaden i grunden. 

Göteborgs kommunala hamnbolag har tagit en nyckelroll i konflikten, vd:n Magnus Kårestedt har täta kontakter med de inblandade. Ändå träffar han aldrig den ena av parterna, Hamnarbetarförbundet, för att få till en lösning. Det visar Uppdrag gransknings genomgång av handlingar och e-post.

Spelet om hamnen

”Vi valde att besöka ministern själva”

I över ett år har Magnus Kårestedt istället agerat för att driva igenom en lagändring. Mitt i den brinnande konflikten tar han med sig APM Terminals vd Henrik Kristensen, samt ordföranden för hamnbolaget, förre S-ministern Ulrica Messing, till Stockholm. 

Där har de möte med Ylva Johanssons (S) statssekreterare. Budskapet: att genom lagstiftning stoppa Hamnarbetarförbundets stridsåtgärder.

– Vi valde att besöka ministern själva ihop med vår kund APM i detta fallet, säger Magnus Kårestedt, vd Göteborgs Hamn AB.

Men hör det till vanligheten att man träffar statssekreterare?

– När godsnavet blir utsatt för sådana här störningar måste man försöka få påtalat detta för alla som kan ha inflytande.

Fortsatte att driva frågan

Stridsåtgärderna i hamnen avslutas den 30 juni 2017. Tre månader senare mejlar Kårestedt till vice ordföranden i riksdagens näringsutskott, som pressat regeringen om hamnkonflikten:

”Hej Lars, det är jättebra att Du håller uppe trycket i denna fråga! Det är speciellt viktigt i läget nu när inga stridsåtgärder råder för tillfället.”

– Då försvann den lite grann från den vanliga diskussionen och därför är det viktigt att man håller den frågan levande, säger Magnus Kårestedt.

Men är inte det bra att det inte pågår stridsåtgärder?

– Jo, det är väldigt bra att det inte pågår stridsåtgärder. Fast det är samtidigt väldigt viktigt att den här utredningen fortsätter så vi kommer till en beslutspunkt.

”Avtalsparterna som ska lösa konflikten”

Magnus Kårestedt sitter dessutom i styrelsen för branschorganisationen Sveriges Hamnar – tillsammans med vd:n för APM Terminals. Men sin egen maktposition har han valt att använda för att driva igenom en lagändring, istället för att försöka lösa konflikten.

Vad har du själv för ansvar för att det här inte är löst?

– Ja, det är ju en väldigt bra fråga. I och med att inte hamnbolaget är någon avtalspart i den här konflikten är det ju i första hand avtalsparterna som ska lösa konflikten, säger Kårestedt.

Uppdrag gransknings reportage Spelet om hamnen sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 17 januari 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelet om hamnen

Mer i ämnet