Under våren 2020 hade Region Västerbotten valt egna rekommendationer som sade att anställda kunde jobba med “endast rinnande näsa” och “enstaka hostningar”.
Skyddsombudet och den medicinska sekreteraren Ingrid Leirnes larmade då om smittorisker på sin arbetsplats, hälsocentralen i Bureå. I en insändare i lokaltidningen Norran skrev hon:
”Gör allt i din makt för att undvika att söka vård. Varför? Personal jobbar trots förkylningssymtom. Folkhälsomyndigheten råder alla att stanna hemma vid symtom, men de råden följs inte.”
– Jag känner ju jättemånga patienter privat som går till Bureå hälsocentral, både liksom familj och vänner och jag tänkte det här kan sluta illa för någon. Så jag tänkte att det är väl ett bra sätt att skriva tänkte jag, så att folk får veta, säger Ingrid Leirnes.
”Stick i stäv med var regionen säger”
För insändaren blev Ingrid utskälld av sina chefer – och omplacerades till en annan arbetsplats inom Region Västerbotten. I dolda ljudinspelningar från möten med sina chefer fick Ingrid bland annat höra:
”Förstår du vad lojal betyder i det här fallet? Då kan man inte gå stick i stäv med vad regionen säger.”
Folkbladet, Norran och SVT Nyheter Västerbotten har följt och rapporterat om Ingrids fall under året som gått. I dag har Ingrid fått tillbaka sitt jobb och hennes fackförening har förhandlat med Region Västerbotten där hon fått ett skadestånd på 65 000 kronor.
Regionen har sett över sina utbildningsprogram och fört in mer information om yttrandefrihet. Men någon ursäkt till Ingrid vill de inte ge.
– Vi har konstaterat att hanteringen inte var korrekt, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Västerbotten.
Region Västerbotten kan inte be en anställd om ursäkt?
– Inte på det sättet, nej.
Har inte polisanmält
Författaren och journalisten Nils Funcke är en av landets ledande experter på yttrandefrihet och anser att regionens agerande bör anmälas till polisen eller Justitiekanslern.
– Man får inte vidta någon som helst åtgärd mot någon som använt sin yttrandefrihet och meddelarfrihet så som hon gjort genom att skriva den där insändaren.
Brita Winsa säger att regionen inte har diskuterat om det skulle vara aktuellt med en polisanmälan.
Missa inte Uppdrag granskning
De kallas visselblåsare – människor som larmar om missförhållanden på sina arbetsplatser eller kritiserar sina chefer öppet. Men den som vågar höja rösten riskerar att få betala ett högt pris. Vad är egentligen tillåtet att säga?
Reportaget ”Håll käften och lyd” publiceras onsdag 3 mars klockan 12 på SVT Play.