Uppdrag granskning har berättat om omständigheterna bakom Karolinskas beslut att omplacera överläkaren Inti Peredo. Det skedde trots att en extern utredning visat att det inte finns belägg för att Peredo har trakasserat eller diskriminerat sin judiske kollega på antisemitiska grunder.
Inti Peredo säger att han är chockad och besviken över innehållet i de mejl som avslöjades av Uppdrag granskning, exempelvis det som sjukhusdirektör Björn Zoëga skrivit till rabbinen Abraham Cooper vid Simon Wiesenthal-centret.
“Hans handlingar har resulterat i att jag inte har något förtroende för honom, men han kan inte avskedas, om det var möjligt skulle jag ha gjort det”, skriver direktören.
– Han har aldrig träffat mig. Björn Zoëga, som är min ultimata chef, ska skydda mig – inte spotta på mig inför en amerikansk rabbin. Han har inte haft några belägg för att säga att han är besviken.
“Jag har fått stå vid skampålen”
Sjukhusdirektören har inte velat ställa upp på en intervju angående Inti Peredos fall. Under onsdagskvällen fick Uppdrag granskning en kort intervju med Björn Zoëga efter hans medverkan i SVT:s Aktuellt där han enbart svarade på frågor om det stora varslet av personal.
När det gäller mejlet till rabbinen svarar direktören att han inte minns varför han skickade det till honom.
– Det var för att förklara för någon som, innan jag kom som sjukhusdirektör, visat det här ett ganska stort intresse. Det som står i brevet som jag skrev till rabbi Cooper var inget annat än det som stod i nyheterna här i Sverige, säger Björn Zoëga.
Inti Peredo har anlitat en advokat och framfört krav till arbetsgivaren att beslutet om omplacering upphävs, att han får återgå i klinisk tjänst och träffa patienter igen. Han kräver dessutom sjukhuset på skadestånd för bortfallna inkomster – och för lidandet han säger sig ha fått utstå.
– Jag har fått stå vid skampålen i ett helt år. Och sjukhusledningen har medvetet gjort skampålen ännu högre, säger Inti Peredo.
Vill tillbaka till arbetet
Det var i somras som sjukhusledningen meddelade att man omplacerar Inti Peredo för att, enligt dem, ha brutit mot sjukhusets värdegrund.
– Arbetsgivaren beställer och får en klar och tydlig rättsutredning serverad på ett fat och sedan väljer man att agera helt i strid med de slutsatser som utredningen klargör. Detta efter en påtryckning utifrån och enbart för att hitta en syndabock, säger advokaten Filip Rydin.
Inti Peredo säger att det är många som har hört av sig och uttryckt sitt stöd efter att ha sett programmet, både kollegor på sjukhuset och från andra delar av Sverige.
– Jag vill komma tillbaka. Jag vill träffa patienter. Jag vill operera. Jag är inte på jobbet för att tjafsa eller slösa folks tid med att anmäla mina kollegor. Jag är där för att träffa patienter och göra dem friskare om det går, säger Inti Peredo.
Möte med sjukhusets jurist
Karolinskas HR-direktör Patricia Enochson säger till Uppdrag granskning att den externa utredningen är en del i sjukhusledningens samlade bedömning, som lett till beslutet att omplacera Inti Peredo.
– Vi har gjort en sammantagen bedömning och vi anser att när den här personen har arbetat i den här ställningen som han har gjort så är det inte lämpligt att vara i klinisk tjänstgöring.
Nästa vecka kommer Inti Peredo och advokaten Filip Rydin att ha ett möte med Karolinskas chefsjurist. Om man inte kommer överens blir nästa steg att väcka talan i tingsrätten, säger Filip Rydin.
Han säger att man vid upprepade tillfällen bett sjukhusledningen förklara på vilka grunder de har fattat beslutet om omplacering – och att det är arbetsgivaren som har bevisbördan i tingsrätten.
– I tingsrätten kan man inte bara upprepa att ”vi har gjort en samlad bedömning” och sedan lämna rummet när frågorna blir för jobbiga.
Uppdrag granskning söker Karolinskas ledning för en kommentar om Inti Peredos krav.