• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Irans ambassad om utvisningarna från Sverige: Måste återvända frivilligt

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Utvisningen av Mahmoud Reza Beirani misslyckades, eftersom Iran vägrade släppa in honom i landet. 22 år efter utvisningsförsöket säger Irans ambassad nu i en intervju med Uppdrag granskning att Beirani, och andra utvisningsdömda från Sverige, kommer att tillåtas att komma in – men bara om de själva vill.

Uppdrag granskning har berättat om Mahmoud Reza Beirani som skulle ha utvisats till Iran för 22 år sedan efter att ha dömts för grovt narkotikabrott i Sverige. 

Utvisningen misslyckades eftersom Iran vägrade släppa in honom i landet utan id-handling. Sedan dess har han levt i Sverige, vid sidan av samhället. 

UG: Mannen som blev kvar

Svenska myndigheter har försökt få Beiranis identitet bekräftad av Iran för att kunna genomföra utvisningen – utan framgång. Trots att svensk polis har gett den iranska ambassaden foton, fingeravtryck, släktuppgifter och Beiranis mors id-kort. 

”Vi skulle aldrig tvinga någon”

När Uppdrag granskning får en intervju med den iranska ambassaden i september i år meddelar de plötsligt att identiteten nu är fastställd.

Varför har det tagit 22 år?

– För att ingen har varit intresserad. Och den viktiga saken är den: Han borde frivilligt bestämma sig för att åka till Iran. Vi skulle aldrig tvinga någon att åka till Iran, säger Mohammad Reza Nili, chef för konsulära enheten på Irans ambassad.

Alla länder har ju inte den här principen, varför har Iran den att man måste återvända frivilligt?

– För att vi respekterar människors vilja. Förväntar ni er att vi sätter handbojor på iranska medborgare och för dem till Iran? Och ni klagar på att vi inte respekterar mänskliga rättigheter.

Narkotikabrott kan straffas med döden

Mahmoud Reza Beirani kom till Sverige i mars 1987 utan id-handlingar och fick permanent uppehållstillstånd i oktober samma år. Vid utvisningsförsöket 1998 var han välvilligt inställd till att återvända till Iran. Det är han inte längre. 

– Jag kommer säga nej, för jag vill inte hem. Det här är mitt hem. Det här är mitt hemland. Jag har bott här i 34 år. Jag är uppvuxen här, säger Mahmoud Reza Beirani.

Beirani säger att han inte har någon anknytning till Iran och bara har ett fåtal avlägsna släktingar kvar. Han är orolig för vad som kan hända om myndigheterna, i ett land där grovt narkotikabrott kan straffas med döden och tortyr av fångar förekommer, får veta att han en gång sålt heroin i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG: Mannen som blev kvar

Mer i ämnet