Kravmärkningen ska vara en garant för en riktigt god djuromsorg. Med ännu striktare regler än lagarna och en rigorös kontroll utförd av oberoende certifieringsföretag.
Trots det kan Uppdrag granskning avslöja att över 30 Kravgårdar brutit mot djurskyddslagen.
– Vi kommer verkligen gå till botten och se om det är så att det finns brister i kontrollen och kontrollfunktionerna som gör att sådant här kan komma emellan. För det är naturligtvis inte acceptabelt, säger Anita Falkenek, vd för Krav.
Hon säger att man inte kan vara Kravbonde om man är dömd för djurplågeri och att de inte har sett några som varit åtalade eller dömda. Om det sker ska certifieringen dras tillbaka.
Ska själva berätta om lagbrott
Men i Uppdrag gransknings kartläggning framkommer ett flertal bönder som fått behålla sin Kravcertifiering – trots att de dömts för djurplågeri och fått djurförbud.
Ni har inte sett det, men hur kan ni ha missat det här då?
– Nej, och då får vi gå tillbaka till kontrollföretagen och se hur har det här kunnat missas? För det är naturligtvis inte acceptabelt. Verkligen inte, säger Anita Falkenek.
Enligt Kravs regelverk är bönderna skyldiga att själva rapportera till Krav om de fått förelägganden eller domar kopplade till djurskyddslagen. Konsumenter som köper Kravmärkta livsmedel får helt enkelt lita på att de bönder som inte följer lagar och regler själva uppmärksammar Krav om det.
Och om de inte gör det då?
– Ja, om de inte gör så blir det ännu svårare att förhindra brister i djuromsorgen, säger Anita Falkenek.