Kravbönder dömda för djurplågeri – se bilderna inifrån gårdarna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kravmärkningen ska vara en garant för en riktigt god djuromsorg. Men bilder inifrån Kravgårdarna visar på något helt annat. Uppdrag granskning har kartlagt 30 gårdar som på olika sätt brutit mot djurskyddslagen. Fyra Kravbönder har till och med dömts för djurplågeri.

När länsstyrelsens djurskyddsinspektörer kommer till en Kravgård i Uppsala län 2019 påträffar de en död kalv utanför ladugården. När de kommer in hittar de kalvar som är smutsiga, sjuka och alldeles för magra. De hittar också ett döende ungdjur.

En veterinär kallas till gården men djuret hinner avlida innan veterinären hunnit fram. Vid obduktionen konstateras att “utmärglingsgraden på detta djur är av den dignitet att utmärglingen föranlett döden”. Kalven har enligt veterinären utsatts för ett långvarigt lidande. Den har svåra missbildningar i käken, kunde inte äta och svalt ihjäl.

Kravgårdarna

Problem uppmärksammades redan 2012

När Uppdrag granskning går igenom handlingarna som finns knutna till Kravgården framgår att både Länsstyrelsen och Arla, som bonden levererade ekologisk mjölk till under många år, tidigare uppmärksammat allvarliga problem på gården. En del redan 2012. 

I dag är gården nedlagd, djurägaren har flyttat och står nu åtalad för djurplågeri. Gården var fram till att den stängdes ned våren 2020 Kravcertifierad. 

– Jag kan se när man tittar på det här fallet i backspegeln att här borde certifikatet dragits mycket tidigare, säger Anita Falkenek, vd för Krav.

Över 30 gårdar har brutit mot lagen

Uppdrag granskning har samlat offentliga uppgifter från landets alla länsstyrelser samt polisutredningar, stämningsansökningar, tingsrättsdomar och strafförelägganden. Listan över djurägare har sedan jämförts med Kravs förteckning över gårdar som är certifierade för djurhållning. Resultatet är en lista på över 30 Kravgårdar i Sverige som på olika sätt brutit mot djurskyddslagen.

På ett slakteri görs upptäckten att en ungtjur från en Kravgård i Sörmland har ett horn som har växt rakt in i skallen. Det tre centimeter djupa såret är infekterat och varigt. Veterinären på slakteriet konstaterar att djuret haft smärtor och lidit i åtminstone ett och ett halvt år. 

Dömd Kravbonde fick behålla certifiering 

I polisförhör säger djurägarna att de inte har sett skadan. Men de döms senare i tingsrätten för brott mot djurskyddslagen. Trots domen är djurägarna fortfarande Kravcertifierade.

I Uppdrag gransknings kartläggning finns det Kravbönder som fått djurförbud och som är dömda för djurplågeri. Det finns djurägare som återkommande år efter år fått förelägganden från länsstyrelsen för att de inte åtgärdat allvarliga brister med sjuka, smutsiga, skadade och alldeles för magra djur. Och de har en sak gemensamt – trots att djur både dött, lidit och farit illa har de fått behålla sin Kravcertifiering.

”Absolut inte acceptabelt”

– Det är naturligtvis inte acceptabelt. Verkligen inte, säger Anita Falkenek, vd för Krav.

Hur ska du få konsumenternas förtroende efter att ha sett det här? 

– Vi kommer verkligen gå till botten och se om det är så att det finns brister i kontrollen och kontrollfunktionerna som gör att sånt här kan komma emellan. För det är naturligtvis inte acceptabelt. Vad vi kan se från forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet är att det är mycket färre brister på Kravcertifierade djurgårdar jämfört med konventionella eller övriga gårdar.

Men det här har ni uppenbarligen missat?

– Om det här är som du säger, ja då måste vi naturligtvis gå till botten och diskutera hur kan vi skärpa reglerna så att vi kan säkerställa att sånt här inte kommer igenom. Det är absolut inte acceptabelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kravgårdarna

Mer i ämnet