• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

När Eddie Wagerland dog gjorde socialtjänsten i Götene ingen Lex Sarah-anmälan. Foto: SVT/Bengt Löfgren

Mer än var sjätte kommun har aldrig gjort en Lex Sarah-anmälan om barn

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Minst 150 barn har farit illa i Sverige de senaste tre åren, trots att Socialtjänsterna fått kunskap om deras situation och borde kunna hjälpa dem. Men i själva verket kan antalet vara fler – eftersom det finns barn som tillsynsmyndigheten IVO inte känner till. Var sjätte kommun har aldrig anmält ett allvarligt missförhållande som gäller barn, visar Uppdrag granskning och SVT Nyheters genomgång.

För att ett fall ska komma till tillsynsmyndigheten IVO:s kännedom krävs att IVO upptäcker det vid en tillsyn – att en enskild person anmäler det eller att kommunen gör en Lex Sarah-anmälan till IVO. 

En Lex Sarah-anmälan ska enligt lag göras vid risk för, eller om det faktiskt skett, ett allvarligt missförhållande. Det är socialtjänsterna själva som utreder missförhållanden. Är de allvarliga skall de rapporteras till IVO som granskar utredningarna. 

För barnens bästa

– Det är jätteviktigt för att få svar på var, hur kunde det hända? Vad är det i verksamheten som brister och hur ska vi göra för att det inte ska hända igen? Det är ju det allra viktigaste, att undanröja alla möjligheter till missförhållanden, säger Maria Björklund, enhetschef på IVO. 

51 kommuner har aldrig anmält 

Men mer än var sjätte kommun har aldrig gjort någon Lex Sarah-anmälan i ett barnärende sedan IVO grundades 2013, visar en kartläggning som Uppdrag granskning och SVT Nyheter gjort. 51 svenska kommuner anser inte att det skett något allvarligt missförhållande, eller ens funnits risk för det. 

Hur många socialtjänster kan ha allvarliga problem som ni har missat?  

– Det vet vi inte, säger Annelie Andersson, inspektör på IVO. 

Två av de tre fall som Uppdrag granskning tar upp i reportaget “För barnens bästa” har inte anmälts till IVO.  Bland kommunerna som aldrig gjort en Lex Sarah-anmälan finns Götene, där Eddie Wagerland bodde. Han dog, sju månader gammal, efter att ha blivit misshandlad av sin pappa.  

Bara några månader tidigare hade en läkare larmat om att Eddies lårben brutits genom att han blivit misshandlad. Trots det lade polisen ner sin förundersökning i fallet.  

Eddies fall utreddes aldrig 

Sju veckor efter att även socialtjänsten lagt ner sin utredning dog Eddie. Hans pappa dömdes för grov misshandel och vållande till annans död.  

Chefen för socialtjänsten i Götene, Eva Thimfors, vill inte kommentera utredningen. Man gjorde aldrig någon Lex Sarah-anmälan i fallet, och utredde inte sitt agerande i samband med Eddies död.

– Alltså det är en jättejättedålig förklaring. Jag har inte en aning, men det var om jag inte missminner mig under en sommar, och då skulle det kunna ha varit att det var vikarier inne. Jag vet faktiskt inte det, säger Eva Thimfors.

Efter att Uppdrag granskning varit i kontakt med socialtjänsten har man dock anlitat en extern utredare, vars rapport ska vara klar under januari 2019. 

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har granskat fall där barn farit illa trots rop på hjälp, varningssignaler och kunskap hos Socialtjänsten. Reportaget För barnens bästa sänds i SVT1 och på SVT Play onsdagen den 9 januari 2019.

Här är kommunerna som aldrig Lex Sarah-anmält

Arvika kommun

Bjuvs kommun

Bodens kommun

Båstads kommun

Dals-Eds kommun

Degerfors kommun

Gnosjö kommun

Grästorps kommun

Gävle kommun

Hjo kommun

Hofors kommun

Hällefors kommun

Härnösands kommun

Karlsborgs kommun

Malung-Sälens kommun

Norbergs kommun

Nordmalings kommun

Norrköpings kommun

Nykvarns kommun

Oskarshamns kommun

Pajala kommun

Perstorps kommun

Ragunda kommun

Sandvikens kommun

Storfors kommun

Storumans kommun

Sala kommun

Sorsele kommun

Karlskoga kommun

Hylte kommun

Bengtsfors kommun

Emmaboda kommun

Götene kommun

Gislaveds kommun

Laxå kommun

Robertsfors kommun

Nordanstigs kommun

Bjurholms kommun

Borlänge kommun

Eda kommun

Klippans kommun

Lycksele kommun

Hagfors kommun

Ekerö kommun

Kinda kommun

Bromölla kommun

Mariestads kommun

Partille kommun

Fagersta kommun

Strömsunds kommun

Skinnskattebergs kommun 

Källa: IVO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

För barnens bästa

Mer i ämnet