Efter nio års ägande i Sekab har Örnsköldsvik tvingats höja kommunalskatten två gånger. Och kommunens samlade skuld på omkring 4 miljarder kronor gör den till en av de tio mest skuldtyngda kommunerna i Sverige, räknat per invånare. Foto: SVT

Miljonrullningen utan slut – kommunen drabbades av fartblindhet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

För knappt tio år sedan köpte tre kommuner in sig i det privatägda etanolföretaget Sekab för att bevara arbetstillfällen och göra fordonsbränsle av norrländsk skog. Investeringen har sedan dess kostat dem hundratals miljoner. SVT:s granskning visar att stora summor gått till höga löner, lyxhotell och resor i businessclass.

– Vi såg en risk att all den kompetens och kunnande som hade byggts upp under många år skulle gå förlorat, säger Elvy Söderström (S) kommunalråd i Örnsköldsvik.

Att göra etanol av skog är fortfarande inte lönsamt. Därför vände sig Sekab tidigt utomlands med storslagna planer på fabriker i Tjeckien, Polen och Ungern – långt från de norrländska arbetstillfällen som kommunerna hoppats på. Men för det krävdes mer pengar, och man vände sig till kommunerna för ett lån.

UG – Kommungranskarna Örnsköldsvik

– Vi fattade beslut om att ge förutsättningar åt de här energibolagen och vi gör bedömningen att det var rätt att ge förutsättning för energibolagen att göra de här investeringarna, säger Elvy Söderström (S).

Det rådde bred enighet i styrelsen för Örnsköldsviks ägarbolag om att finansiera investeringen. Bara en ledamot, folkpartiets representant, röstade mot. Och därmed var lånekarusellen igång. Och de första 70 miljonerna var bara början.

Snart visade det sig att kommunernas pengar inte bara investerats i Östeuropa. Bolag startades även i Afrika. Och planerna på att bygga fabriker i Norrland läggs på is. Istället går pengarna till att som man säger ”säkra råvaror” på annat håll i världen.

Läs mer på Kommungranskarnas blogg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kommungranskarna Örnsköldsvik

Mer i ämnet