Efter valet 2010 blev Sverigedemokraterna nytt riksdagsparti och den då 22-årige William Petzäll tog en av riksdagsplatserna.
Uppdrag granskning har genom offentliga register, intervjuer och med hjälp av en fullmakt från William Petzälls familj kartlagt hans sista tid i livet.
När Petzäll tillträdde som riksdagsledamot kände få till att han hade ett långvarigt missbruk bakom sig. Redan som 17-åring började han ta antabus mot sina alkoholproblem.
Och när Sverigedemokratena valdes in i riksdagen hade William Petzäll omhändertagits för fylla minst tio gånger.
Uppdrag gransknings reporter, Bosse Sjökvist, följde William Petzäll under valrörelsen och långt senare erkände riksdagsledamoten att han då – mitt under pågående valrörelse – varit påtänd på amfetamin. Det var också stressen inför valet som ledde in i de riktigt svåra problemen.
– I själva valrörelsen så fick jag utskrivet lugnande medel, alltså receptbelagt, som jag tog, säger William Petzäll till Bo Sjökvist våren 2012.
Så när vi träffade dig, så gick du på lugnande medel?
– Ja. Det gjorde jag.
Det sa du aldrig.
– Nej, nej, nej, då var det ju inget problem. Då hade jag inte utvecklat något beroende för det.
Varför fick du lugnade medel då?
– Av flera olika orsaker. Men det var ändå förknippat med politiken och den här hotbilden som fanns hela tiden, som gjorde att man blev väldigt orolig, säger William Petzäll.
Bara ett halvår efter att William Petzäll tillträtt i riksdagen omhändertogs han återigen för fylleri. Men partiet hävdade då att man inte kände till missbruket.
Vi har ju dokumentation på att William var omhändertagen för fylla minst tio gånger före han blev riksdagsman, en gång under själva valrörelsen. Kände du till det?
– Nej, nu känner jag till det. Men det var ingenting vi visste då. Och det var ingenting han någonsin berättade om, säger Mattias Karlsson, riksdagsledamot (SD).
Han hade ju gått på Antabus?
– Mmm.
När han var väldigt ung, han hade det till och med hade det inopererat?
– Oj.
Och bland kompisar var det ju känt att när han drack så fanns det liksom inget stopp. Det gick i stort sett alltid åt pipan när han drack?
– Okej.
Men det jag undrar är, hur kunde det undgå er?
– Ja, helt enkelt för att han inte drack i partisammanhang. Inte som jag känner till, och jag tror inte han gjorde det överhuvudtaget, säger Mattias Karlsson.
Efter ytterliga ett återfall i missbruk hoppade William Petzäll i september 2011 av från Sverigedemokraterna.
Under en lång tid gick han till olika läkare. Först med sina alkoholproblem och sen på grund av ångest och sömnproblem. Och fick mängder med narkotikaklassade preparat utskrivna.
Under bara en månad i början av 2012 besökte William Petzäll olika apotek i Trelleborgstrakten inte mindre än åtta gånger. Han lyckades sammanlagt hämta ut över 500 tabletter av olika ångestdämpande, och starkt beroendeframkallande, mediciner – helt förenligt med svensk lag.
- Det är fullt möjligt att gå till vilken läkare man vill så att säga, alla har ju inte samma journalsystem. Jag får ju inte heller gå in och titta, läsa patienternas journaler hur som helst utan patientens tillstånd, säger Britt Vikander, överläkare på Sabbatsbergs sjukhus.
Så, det finns alltså inget gemensamt register där läkarna kan gå in och titta?
– Nej det finns det inte. Det är apoteket då om patienten ger sig tillstånd.
Så det är alltså fullt möjligt att besöka olika läkare i olika delar av landet?
– Ja, det är det. Eller olika läkare i Stockholm under samma dag.
När Uppdrag granskning visar Britt Vikander de mediciner William Petzäll fått utskrivet till sig under loppet av bara en månad vittnar hennes reaktion om ett systemfel.
– Det här är ju på tok för mycket, det är som en shoppinglista. Det är helt uppenbart att det är ett missbruk. Tar man de här mängderna så blir man ju förvirrad, man klarar knappt sin vardag, säger Britt Wikander.
William Petzäll återkom efter avhoppet från SD till riksdagen som politisk vilde med framförallt en fråga på agendan – att jobba för en bättre missbrukspolitik i Sverige. Han bad, bokstavligt talat, om hjälp från talarstolen i riksdagen.
Många av hans åsikter fick stöd hos Svenska brukarföreningen, men de kan också vittna om hur illa det var ställt med riksdagsmannen.
– Det var det där att han stoppade i sig så mycket av allting, vad han än fick tag på så var det bara liksom i med det. Och vi försökte hela tiden säga till honom att ”skippa de där förbannade bensodiazepinerna, du måste lägga ner dom!”, säger Berne Stålenkrantz, ordförande Svenska brukarföreningen.
En förändring som William Petzäll jobbade politiskt för var att göra det lättare för missbrukare att komma in på en behandlingar där man får läkemedel, som Metadon, utskrivet istället för droger. En behandling han själv ville få.
Men den 22-årige riksdagsledamoten hann inte få till någon förändring av missbrukspolitiken – och inte heller av sitt eget liv. Den 1 september 2012 hittades William Petzäll död i sin lägenhet efter en överdos.
Reportrar: Bo Sjökvist och Ola Sandstig
Text: Magnus Johansson