Rånet på Pantbanken i Västerås den 4 juni i år är välplanerat. För att uppehålla polisen placerar gärningsmännen ut en misstänkt bomb framför polishuset och fotanglar kastas ut för att punktera däcken och stoppa polisen. Sedan krossar rånarna fönstret på pantbanken och stormar in i lokalen.
Slår ägaren över örat
Ägaren och en kund försöker fly via bakdörren. Men rånarna får tag på ägaren, slår honom över örat och tvingar honom att trycka in koden till kassavalvet. De packar väskorna med smycken, guld och klockor till ett värde av sex miljoner kronor. Men polisen väntar på rånarna utanför och griper männen direkt efter. Hårdast straff får mannen från Lugna gatan, tre år och åtta månader lyder domen.
Jörgen Olsson är polis och den som samarbetade närmast Fryshuset under etableringen i Tensta.
Reporter: Du trodde på den här projektledaren, trots att han hade en kriminell bakgrund?
– Jag resonerade väl så här att han hade väl kommit i åren lite grann. När han pratade så upplevde jag att han hade en glöd. Som polis blir man lite människokännare. Dessutom var de uppbackade av Fryshuset och Fryshuset hade liksom gått i god för de här, säger Jörgen Olsson.
Stängs av efter rånet
Fryshuset i Tensta finns inte längre. Det hade bara öppet en kort period och stängdes våren 2015 på grund av problem med finansieringen. Men när rånet sker är mannen fortfarande anställd av Lugna gatan, men stängs då av.
– Vi ska ge människor en andra chans. Vi får aldrig sluta att göra det. Men vi måste tänka på vilken risk vi tar. När vi får in kriminella i det här demokratiska samhället, som lever och har sin agenda men kör den i det fördolda, men får förtroendepositioner på något sätt. Då blir det ju samhällshotande, det blir systemhotande, säger Jörgen Olsson.