Så gjordes reportaget ”Det goda våldet”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Reporter Ola Sandstig berättar hur reportaget ”Det goda våldet” gjordes.

Hur fick ni idén till reportaget?

När Uppdrag granskning bestämde sig för att granska nazisterna bakom attacken i Kärrtorp föll det sig naturligt att vi också skulle granska vänsterextremisterna. Framför allt med tanke på att organisationen Revolutionära Fronten, RF, det senaste året tagit på sig en rad attacker och blivit  föremål för en stor polisutredning.

UG – Det politiska våldet

Hur arbetade ni?

Vi har framför allt gått igenom polisens förundersökningar, dels från senaste så kallade Operation Eskil, och dels från tidigare fall. Sedan har vi tittat på RF:s egna filmer och kopplat ihop filmklippen med specifika  brott. På så sätt har vi kunnat ta reda på vilka som har varit drabbade i varje enskild filmklipp och vilka som är misstänkta. Samma sak har vi gjort med Kartellens musikvideo ”Underklassmusik” där klipp från RF är med. Vi har också haft hjälp av tidigare granskningar som skett i lokala medier i Mälardalen.

Därefter har vi delat upp brottsligheten beroende på vem den har drabbat. Det blev snart tydligt att Revolutionära Frontens så kallade antifascistiska  kamp drabbar allt från högerextremister till folk som inte har med politik att göra: grannar, släktingar, förbipasserade som råkat befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt, med flera. Vi kunde också se att ett mycket grovt våld från vänsterextremister förekommit i fall som inte har något med politisk kamp att göra.

Vilka typer av källor använde ni?

Förundersökningar, domar, poliskällor, hemsidor, Facebook, chattar, muntliga källor – anonyma och icke anonyma.

Stötte ni på några problem?

Utmaningen var att få folk att ställa upp och berätta. Vi talade med människor på telefon som till exempel hade blivit allvarligt knivhuggna av aktivister med kopplingar till Revolutionära Fronten.  Det var människor utan några högerextrema åsikter, men de vågade ändå inte vara med i programmet av olika orsaker. Någon var rädd, en annan var svårt traumatiserad. Slovakerna tvekade länge innan de valde att vara med.

Vilka deltog i arbetet?

Janne Josefsson, Ola Sandstig, reportrar. Mats Kjellgren foto och redigering. Hans Peterson Hammer var redaktör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Det politiska våldet

Mer i ämnet