Sedan 1999 har det varit förbjudet att köpa sexuella tjänster i Sverige, straffet för att göra det är antingen böter eller fängelse i upp till ett år.
När det gäller sexköp av barn är fallen med fängelsestraff några fler. Men de utdöms nästan aldrig när någon köpt sex av en vuxen. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, finns tre sådana domar – mellan 1999, då lagen kom, och 2016.
Men inte heller i de fallen är det säkert att det varit själva sexköpet som gett fängelse, eftersom andra brott i samma dom kan ligga till grund för straffet.
– I grund och botten har vi ett stort problem i att alldeles för många män köper sexuella tjänster varje år i Sverige. Vi pratar tusentals, säger Simon Häggström, polis och specialist vid Nationella operativa avdelningens människohandelsgrupp.
Lagens effekt
Han menar att lagen haft effekt för att den har förändrat sättet att se på prostitution och att länder som saknar en liknande lag eller legaliserat sexköp har en högre andel våldsbrott kopplade till sexköp – och mer omfattande människohandel.
– Man får inte stirra sig blind på enbart huruvida människor döms till fängelse eller inte. Sexköpslagen är ett av de viktigaste verktygen vi har i kampen mot människohandlarna, även om det inte betyder att vi är helt tillfreds med påföljderna. Men den försvårar ändå för människohandelsnätverken att etablera sig.
Men kan man säga att lagen haft effekt om de här männen köper sex, betalar böter och sedan är tillbaka kort därefter igen?
– De här kvinnorna är fortfarande extremt utsatta och det är otroligt provocerande, även för mig, att påföljderna av lagen inte är tillfredsställande. Jag har själv gripit en och samma man 12 gånger, det är givetvis en skandal. Man måste se skillnad mellan äpplen och päron. Lagen i sig är inte ett misslyckande, men däremot kan man säga att påföljdsystemet är ett misslyckande.
Uppdrag gransknings reportage Sugardaddy sändes klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 24 januari 2018.
Hit kan du vända dig om du behöver hjälp
Om du vill ha råd/prata om dina erfarenheter när det gäller sex mot betalning eller sexuella övergrepp finns det flera ställen du kan vända dig till:
Mikamottagningen i Stockholm och Göteborg
Stockholm Tel: 08-508 25 501 – Göteborg Tel: 020-32 73 28
www.stockholm.se/mikamottagningen
Kompetenscentrum sexuella tjänster (KST) Malmö
Tel: 020-35 40 40
Kvinnofridslinjen
Tel: 020-50 50 50
KAST – Köpare av sexuella tjänster
Tel: 020–220 440
Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, Unizon
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige
Kris- och traumacentrum
Alla Kvinnors Hus, Team för våldtagna
Novahuset
1000 möjligheter
Tjejjouren
Killfrågor
Ungdomsmottagning på nätet
BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) eller vuxenpsykiatrin.
Föreningen anhöriga till sexuellt utnyttjade barn
Stödlinje för män: