Ett av flygplanen som använts av Bertil Hult, och flugits av åtta piloter.

Hults piloter åkte på skattesmäll – på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kronprinsessparet blev bjudna på en exklusiv bröllopsresa med Bertil Hults privatjet, som är registrerat i skatteparadiset Bermuda. Uppdrag granskning kan nu avslöja att piloterna som flög planet skrivit sig i Schweiz, där skatten är lägre, trots att de egentligen bodde i Sverige. Nu har Hults piloter åkt på en skattesmäll på miljonbelopp.

Bertil Hult har under de senaste åren använt två jetplan, som enligt de Uppdrag granskning talat med flygs av totalt åtta svenska piloter. Sju av dem, män i åldrarna 41-67, står skrivna på två lägenheter på samma adress.

Ingen känner igen piloterna

Några av dem har bott här i flera år – men det ingen av grannarna som känner igen dem. Uppdrag granskning får tag i en av piloterna på telefon.

Paradisläckan

Bor ni verkligen ihop, högst där uppe på Morgartenstrasse?

– Ja.

Man kan ju tycka att det är lite konstigt att sju medelålders karlar bor och jobbar ihop?

– Nej, det tycker jag inte är konstigt egentligen, så som vi jobbar. Vi reser väldigt mycket. Väldigt mycket.

Spåren ledde till Sverige

Det finns andra som också ställt frågor om piloternas egentliga bostad. Svenska Skatteverket. Uppdrag granskning hittar utredningar, en för varje pilot från adressen i Luzern, där Skatteverket kartlagt Hults piloter. De har funnit att de handlar mat på Lidl och Ica, lånar pengar i Sverige, köper bostäder och skaffar barn här.

Skatteverkets slutsats: de bor och lever helt enkelt i Sverige och inte i Schweiz.

Nu har alla sju piloter som påstod att de bodde i Luzern åkt på en skattesmäll. De ska betala svensk skatt och straffavgifter. Det handlar om miljonbelopp per pilot.

EF kommenterar uppgifterna i mejl och skriver att man fått garantier att piloterna verkligen bor i Schweiz och inte i Sverige.

EF har valt att svara på Uppdrag gransknings frågor via mejl. I deras senaste svar har EF också sammanställt delar av den kommunikation som förekommit och bett om att Uppdrag granskning ska publicera sammanställningen. Här publicerar vi därför mejlväxlingen, eftersom vi bedömer att det kan vara av intresse för vår publik att del av den.

Fakta: Paradisläckan

Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paradisläckan

Mer i ämnet