Bilden är delad i två sektioner. På vänster sida syns en vuxen och ett barn ståendes vid en bil. Den vuxna ger en tummen upp, och barnet bär en kamouflagemönstrad keps. På höger sida syns en person sittandes med en ljusgrå kavaj och mörk tröja mot en inomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när socialsekreteraren vägrar att ge vykortet till Adam. ”Jag vill ge honom någon typ av livstecken från pappa”, säger pappa ”Daniel”. Foto: SVT

Socialtjänsten bröt mot lagen – förbjöd Adams pappa att ha kontakt med sonen

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Socialtjänsten anklagade ”Daniel” för att utsätta sin son för grova sexuella övergrepp.

Det skulle dröja fyra år innan socialtjänsten konstaterade att det inte fanns några belägg för anklagelserna.

Trots att både tingsrätt och hovrätt gav pappan ensam vårdnad förbjöds han all kontakt med Adam.

Efter Uppdrag gransknings avslöjande tillsätter socialdirektören en extern utredare för att granska rättssäkerheten.

Det har gått mer än två år sedan Adam separerades från sin pappa när ”Daniel” på ett möte med socialsekreteraren räcker över ett vykort som han skrivit till sin son. De har då inte haft någon kontakt alls.

– Det var tre rader: ”Pappa tänker på dig. Pappa saknar dig. Pappa älskar dig.” Punkt. Och ett hjärta, berättar Adams pappa.

Vägrade ge vykort till Adam

Men socialsekreteraren vägrar att ge kortet till Adam trots att det krävs ett formellt beslut om umgängesbegränsning för att helt kunna bryta kontakten mellan barn och deras biologiska föräldrar.

Och något sådant fanns inte.

Det var inte första gången som socialtjänsten i Helsingborg agerade utan lagstöd i det här fallet. Daniel bad flera gånger att få prata med Adam men förbjöds att ta kontakt. I ett sms från socialsekreteraren hotades han med LVU ifall han gick emot socialtjänsten. Också den gången saknades ett formellt beslut.

Se ”Adam och övergreppen” på SVT Play

Fanns inte lagstöd för att neka kontakt

Men med det hotet hängande över sig gick Daniel med på att inte ta kontakt.

– Det är inte så det är tänkt, att tvingas till samtycke. Det är oförenligt och problematiskt, säger Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt.

Finns det lagstöd för att hålla dem separerade?

– Nej, att hålla barn och föräldrar separerade utan samtycke kräver ett beslut med stöd av LVU, alltså tvångsomhändertagande.

Uppdrag granskning har sökt socialsekreteraren och de ansvariga cheferna men ingen vill medverka i en intervju. Johan Klingborg, socialdirektör i Helsingborg, medger att de inte haft stöd i lagen att agera så som de gjorde.

– Såsom du framställer det till mig, så har vi inte den rätten, säger han.

Fanns aldrig belägg för övergrepp

Först när Adam är elva år börjar en ny socialsekreterare granska ärendet, och konstaterar då att det saknats belägg för övergreppen. Källan till anklagelserna är mamman.

Adam har bestämt nekat till att pappan skulle ha utsatt honom, men mamman pressade Adam att berätta om påstådda övergrepp.

Efter vår intervju återkommer Johan Klingborg, och meddelar att han tillsätter en extern utredare för att granska hela Adams ärende, inte bara handläggningen, utan också rättssäkerheten.

Om granskningen

Uppdrag granskning har varit i kontakt med Adams mamma via hennes advokat. Hon uppger att hon inte har påverkat Adam och att hon tror på övergreppen utifrån dom bedömningar som socialtjänsten och Off Clinic gjorde från början.

Off Clinic/Humana, som gjorde den första riskbedömningen av Adam, skriver i ett mejl att de också avböjer medverkan med omtanke om barnet samt att de alltid utgår från evidens och beprövade metoder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.