Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Björn Tunbäck förklara vad lagen säger om bältningar av barn i vården. Foto: SVT

SVT förklarar: Då har sjukvården rätt att bälta barn

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I Sverige är det lagligt att spänna fast barn i bältessäng om de är under tvångsvård. Men bara om det finns en “omedelbar fara”. Hör Uppdrag gransknings reporter förklara vad som gäller vid bältningar av barn i vården – i klippet ovan. 

Antalet barn och unga som söker vård på grund av ätstörningar har ökat från 2 000 till 5 000 de senaste tio åren. Nio av tio som insjuknar är flickor.  De som drabbas av den farligaste varianten, anorexia nervosa, riskerar att svälta sig själva till döds. Det är den psykiatriska diagnos som har högst dödlighet av alla. 

Livshotande tillstånd

Vanliga komplikationer vid svår anorexi är hjärt­rytm­rubbning, akut hjärt­svikt och låg blodsocker­halt vilka är livshotande. I dessa fall kan patienter behöva tvångsmatas via sond, enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård.

FN vill förbjuda bältningar

Bältningarna av barn i Sverige har fått mycket hård kritik av FN. FN:s barnrättskommitté skriver bland annat i sin senaste rapport att Sverige borde förbjuda metoden i lag. Det vill även Barnombudsmannen och Rädda Barnen.

Hör reporter Björn Tunbäck förklara vad lagen säger om bältningar av barn i vården – i klippet ovan.

Här kan du få hjälp mot ätstörningar

Lider du av en ätstörning? Eller är någon i din närhet drabbad. Utöver den vanliga vården finns en rad organisationer man kan ta kontakt med för att få stöd och rådgivning. Här är några kontaktvägar online:

Vårdguiden om ätstörningar 1177 – Erbjuder samtal dygnet runt för att guida till rätt vård.

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Erbjuder chatt och telefonstöd till drabbade och närstående.

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende  

Ätstörningszonen Stöd och råd på chatt eller mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.