Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Swedbank och penningtvätten – avslöjandet i fem punkter

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

SVT Nyheter och Uppdrag granskning kan avslöja att Swedbank kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt under nära ett decennium. Här kan du läsa en kort sammanfattning av granskningen.

• 50 kunder, som alla uppvisar tydliga signaler på misstänkt penningtvätt, har slussat motsvarande 40 miljarder kronor mellan Danske Bank och Swedbank i Baltikum. Det handlar bland annat om bolagskunder utan synlig verksamhet, som har dolda ägare eller företräds av misstänkta målvakter. Läs mer om det här.

• Uppdrag granskning och SVT Nyheter har analyserat en unik läcka som innehåller omfattande transaktioner mellan Swedbank och Danske Bank under åren 2007-2015. Analysen har utgått från etablerade varningssignaler på misstänkt penningtvätt som alla banker måste leta efter. Här kan du läsa mer om varningsflaggorna vi letat efter.

Swedbank och penningtvätten

• Avslöjandet drar nu in Swedbank i skandalen som tvingat Danske Bank att stänga hela sin verksamhet i Estland. Utredningar mot Danske Bank pågår bland annat i USA, Danmark och Frankrike. Här hittar du en längre artikel om skandalen i Danske Bank.

• Birgitte Bonnesen, vd i Swedbank, garanterade i höstas att banken inte hade utländska kunder som bara flyttade pengar. Men SVT har identifierat över 1 000 Swedbank-kunder baserade i länder som Brittiska Jungfruöarna, Belize och Marshallöarna, kända från Danske Bank-skandalen. Läs mer om de kunderna här.

• Swedbank bekräftar för SVT att banken identifierat misstänkt penningtvätt och anmält den till polisen. Banken har inte velat kommentera vilka summor det handlar om. Här kan du läsa en längre ansvarsintervju med Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet