UG-referens: Vården och AI-verktyget – Vad hände sen?

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Ta del av manus och källor till reportaget ”Vården och AI-verktyget – Vad hände sen?”. Du hittar källhänvisningar både i texten och längst ner på sidan.

HÖGTALARE: 

Pling pling … Tingsrätten håller omhäktningsförhandling i mål mellan åklagaren och Damon Tojjar. 

Vårdexpressen

Thomas Forsberg: 

Det här vårdverktyget Vårdexpressen mig veterligen har det aldrig varit i drift, i full funktion, fullt fungerande och implementerat.

Damon Tojjar: 

Vi har ju ett lite annorlunda upplägg. Vi gör ju inte det här för pengarna. Utan vi gör detta för vi vill göra skillnad.

Thomas Forsberg:

Det har varit olika pilotprojekt som har genomförts och de har i princip totalhavererat samtliga.

Damon Tojjar: 

Och lyckas vi riktigt väl här hemma, så har jag en ambition att få ut det i världen så att det här förhoppningsvis kan förändra liv, inte bara i Sverige, utan förändra liv och exportera en vårdmodell ...

Thomas Forsberg: 

Själva affärsidén i den mån den har lyckats hittills det har varit genom att vinna en upphandling med Region Skåne och Västra Götaland.

För lite mer än ett år sen – kunde inget stoppa Vårdexpressen, det digitala verktyg som skulle införas på vårdcentraler i hela Skåne och Västra Götaland. 

Med artificiell intelligens skulle vården revolutioneras.

Damon Tojjar:

Så här kan det ju va exempelvis att jag har lite pollenallergi.

Statsministern: 

Ja, det har jag. Faktiskt. (skratt) Har du det?

Lena Hallengren: Nej. 

Vi kan ta det ändå.”

Statsministern: 

Har du nånting annat? Gluten? Nej.

Damon Tojjar: 

Det här var för mig en surrealistisk livsupplevelse får jag säga. Statsministern och socialministern ähm samsades om att bli en patient då. Och vad jag förstod så var de förtjusta i systemet. Vad jag fick höra och läsa om i tidningen efter besöket också. Och statsministern pratade bland annat om att det här kan ju bli en exportprodukt för Sverige.

Men Vårdexpressen blev inte den succé som vd:n drömde om. 

Nu är skärmarna undanplockade. Och Damon Tojjar och flera tidigare regionanställda är misstänkta för allvarliga brott.

För att förstå vad som hände, åker vi tillbaka till Sjöbo i Skåne och en av de vårdcentraler där AI-verktyget provades. Vi har stämt träff med läkare och sjuksköterskor. 

Men på vägen dit får vi veta att vårdpersonalen rekommenderats att inte tala med oss och att allt måste gå via kommunikationsavdelningen.

Per Lärka:

Nu säger de att du har rekommenderat de att inte prata med oss?

Marie Ljung: 

Nä, det har jag inte gjort. De har meddelar- och yttrandefrihet.

Per Lärka: 

Men citat kommunikationsavdelningen rekommenderar att vi inte pratar med SVT och att de i stället ska jobba med corona och vaccinering. Att alla kommentarer ska gå via regiondirektören.

Marie Ljung:

Nej, det vet jag inte överhuvudtaget varför de har sagt så. Det jag däremot har sagt är att det är bra om ni vänder er till presstjänsten och pressjouren. Det är så vi brukar jobba.

Vad är det som är som så känsligt med att tala om Vårdexpressen? 

Vad var det som gjorde att man var beredd att satsa flera hundra miljoner kronor, trots att personalen slog larm om att verktyget inte tycktes fungera?

Margareta Eliasson: 

Det var nästan som en väckelserörelse, den här Vårdexpressen. Med ett stort antal troende. Och om man då inte var troende, då fick man liksom inte vara med i det här gänget. (Så upplevde jag det. Väldigt tydligt. Att det var …) Du måste tro på Vårdexpressen, du måste tro. (14:16:14) (Ja … vårt kunskaps …) i vår kunskapstillvaro är det ju helt orimligt att vi ska tro på ett nytt anamnesverktyg. Om det är något som vi allmänläkare har blivit utbildade i så är det att ta upp anamnes, sjukhistoria, att förstå och lägga ihop, och nu skulle vi ersättas utav algoritmer som vi dessutom inte såg fungerade.

Margareta Eliasson var chefläkare i Skåne och en av få i ledande ställning som öppet ifrågasatte det nya datasystemet. 

Men hon kände inget stöd från ledningen.

Margareta Eliasson:

Ja, det inträdde en ganska stor tystnad kring mig. Det fanns dem som inte längre hälsade och ...

Margareta Eliasson: 

Det framstår ju alltmer märkligt detta att man inte lyssnade på några synpunkter, frågor eller kritik. Tvärtom vi blev väldigt tystade. Och jag blev kontaktad av både medicinsk rådgivare och verksamhetschefer som undrade om inte jag kunde påverka detta. Men det kunde jag inte, det var ingen som ville lyssna på mig.

Margareta Eliasson: 

… konsekvensen blev ju att jag faktiskt inte tyckte det var så kul att fortsätta jobba. Så jag gick i pension.

I efterhand har Lunds universitet gjort en enkätstudie med alla läkare och sjuksköterskor som jobbade med Vårdexpressen. 

70% svarade att de inte skulle rekommendera andra att använda det.

Men det var inte kritiken mot systemet som satte stopp för Vårdexpressen. 

Det var först när Uppdrag granskning och SVT Nyheter Skåne avslöjade misstänkta oegentligheter vid själva upphandlingen, som Vårdexpressen stoppades.

Bolaget och tjänstemän på Region Skåne misstänks ha delat hemlig information.

Per Lärka: 

USB-stickan hade Damon Tojjar i sin hand i februari långt före upphandlingen. Här finns då ett dokument, som är själva grunddokumentet för hela upphandlingen. Projektdirektiven för Region Skånes upphandling ...

Ola Bergstrand: 

Vem som har haft den stickan och …

Per Lärka:    

Hur ska Damon Tojjar ha kunnat fått den här stickan?

Linda Fridh: 

Vi har uppgifter om det …

Dagen efter vi lagt fram bevisen för primärvårdsledningen, stoppades Vårdexpressen. Samarbetet mellan företaget Vårdinnovation och regionerna avbröts. 

Vårdinnovation svarade med att stämma Region Skåne på nära en halv miljard för avtalsbrott. En process som ska avgöras av Kristianstads tingsrätt.

Region Skåne tillsatte en extern utredning som hittade misstänkta oegentligheter och uppmanade regionen att göra en polisanmälan.

Ur SVT Nyheter Skåne 1 december 2020

Sara Sidibé Everås, programledare: 

Fem personer har anhållits misstänkta för mutbrott i samband med Region Skånes upphandling av det digitala vårdverktyget Vårdexpressen. Fyra för att ha tagit emot muta och en person för givande av muta.

Per Lärka: 

Hur känns det att fyra personer som då har haft anställning och har anställning i Region Skåne nu har anhållits?

Alf Jönsson: 

Jag kan inte kommentera ehm ehm de uppgifterna.

Per Lärka: 

Ingenting om nånting när det gäller detta?

Alf Jönsson: 

Jag kan inte kommentera, jag kan inte kommentera ehm... jag kan inte kommentera.

Tidigt på morgonen den 30 november inleddes ett samordnat tillslag med den nationella insatsstyrkan på flera adresser i södra Sverige. 

Fem personer anhölls för misstänkt mutbrott. Samtliga nekar. Telefoner, ipads och datorer togs i beslag. 

Thomas Forsberg:

Nu var det ju så att Uppdrag granskning gjorde sitt avslöjande. Det var ju det reportage som satte stopp för den brottslighet som vi nu utreder och misstänker då ha skett och hade drabbat både Region Skåne och även Region Västragötaland. 

När vi för mer än ett år sen fick vår första och enda intervju med Damon Tojjar, förnekade han att han fått någon förhandsinformation om upphandlingen.

Damon Tojjar:

Och sen det här projektet, hade vi den fantastiska möjligheten att kunna gå in i en upphandling i Region Skåne, ähm, och vi vann den, ähm, ähm, den blev fördröjd lite med en överklagan men ... Nu är vi igång! (Leende) Ähm ... 

Per Lärka:

Men du visste om att det skulle komma då, en upphandling för länge sen, eller var det nåt som?

Damon Tojjar: 

Ähm, nej, det kom en upphandling och vi hade det stora privilegiet att kunna gå in i den.

Uppdrag granskning kunde avslöja att skånska regiontjänstemän och Vårdinnovations vd hade en omfattande kommunikation i mejl och privata chattar där det talades om anställningar och delägarskap i bolaget.

Åklagaren berättar att informationen i de beslagtagna datorerna och telefonerna visar på ännu tätare kontakter.

Thomas Forsberg:

För det första kunde man se att leverantören och tjänstemännen har kommunicerat innan upphandlingen startade. Man har kommunicerat under upphandlingen. Man har delat dokument, information, man har anpassat sig till de testfall som skulle vara till grund för hela den här produkten. 

Thomas Forsberg: 

… den personliga kontakt som de har knutit med varandra visar ju att uppfattningen har varit klar från början om att det är den här produkten som ska lanseras. (…) Och det kan ju antingen vara att man har egna intressen, att man själv som tjänsteman kan tjäna en hacka på att man kan … att leverantören har erbjudit någonting. Som bevisningen ser ut idag är det ju på det sättet va.     

Damon Tojjar har hela tiden bestämt förnekat att det skett oegentligheter i samband med upphandlingen. 

Tvärtom menar bolaget att kritiken varit orättvis och osaklig, och på sin hemsida skriver man att pilotinförandet i Skåne varit lyckat.

I januari går Vårdinnovation i konkurs.

Damon Tojjar har nu suttit häktad sedan början av december och har svårt att föra sin talan offentligt. 

Hans försvarare menar att inte heller han får uttala sig i fallet.

Per Lärka: 

Hej skulle vi kunna få ställa några frågor till dig?

Lars Kruse: 

Jag har inte så mycket att säga eftersom allting är bakom stängda dörrar. Men vill du ha en kommentar så är det att han förnekar brott, som du hörde, men därutöver har jag inget att säga. Allt är ju sekretessbelagt.

Per Lärka:

Men det handlar mycket om kommunikation mellan personer på olika sätt då … som bevisn …

Lars Kruse: 

Allt handlar om kommunikation ...

Per Lärka: 

Menar du att det är helt normal kommunikation då?

Lars Kruse:

… jag vill inte överhuvudtaget svara på det, eftersom en kommunikation måste ses i en större kontext.

Per Lärka: 

Mmm

Lars Kruse: 

… och det är ju det som utredningen får visa. Nämligen den större kontexten. Och sen är det här ett mycket komplicerat ärende rent juridiskt.

Per Lärka:

Men här är ett företag som skulle bli världsledande, var ambitionen, och nu sitter VD:n bakom lås och bom och är häktad över en månad. 

Per Lärka: 

Det måste vara...hur upplever han det?

Lars Kruse: 

Jag sätter aldrig ord på vad mina klienter upplever och känner såklart. Det är ju ganska naturligt. Men......det tråkiga är ju just nu den bild du känner inom dig nämligen sitter man häktad så länge måste man ju vara skyldig. Det är ju det som vi alltid har att jobba mot. Och det är där oskuldspresumtionen hela tiden får sig en törn.

Thomas Forsberg:

... här är ju inte bara en fråga om, anser jag, en fråga om ekonomin och den ekonomiska skada som kunde ha orsakat regionerna utan faktum är att det finns tecken på, under utredningen, de personer vi har hört, de läkare som arbetar, de som kan de här frågorna, de har ju vittnat om att det här skulle ha kunnat inneburit en väldigt stor risk för patientsäkerheten. Och det kan jag nästan tycka är minst lika illa som den ekonomiska skadan som kunde ha blivit så pass mycket större än vad den blev då. 

Per Lärka:

Försvaret här menar ju att anklagelserna är grundlösa och att de är oskyldiga.

Thomas Forsberg:

Nu ska ju det här prövas i domstol och utredningen har ju gått extremt snabbt med tanke på hur lång tid utifrån min erfarenhet den här typen av utredningar tar. Och orsaken till det är att vi har hittat så pass mycket skriftlig bevisning som vi har gjort.

Trots all kritik och en pågående brottsutredning, finns det en sjukvårdsregion i Sverige som ändå valde att köpa in Vårdexpressen efter det att Region Skåne polisanmält sin egen upphandling.

Sofia Jarl: 

För oss så har det ju varit jätteviktigt och särskilt med anledning av den rapportering som var i våras också att verkligen säkerställa att Region Dalarna följer lagen om offentlig upphandling och att allting sköts enligt regelboken. Och svaret på den frågan har varit ja hittills. Och så vitt jag förstår i det här fallet så är det inte Region Dalarna som har gjort ett misstag.

Men i januari när Vårdinnovation går i konkurs säger även Region Dalarna upp sitt kontrakt. 

Ulf Berg:

Det betyder att Vårdinnovation och Region Dalarna går skilda vägar. Det finns helt tydligt i avtalet att vid konkurs exempelvis då kan vi dra oss ur avtalet utan att löpa risk för stämning. Och det har vi redan utnyttjat och sagt upp avtalet.

Lisa Linder Lindberg:

Men var ni alltså rädda då för att bli stämda?

Ulf Berg:

Naturligtvis var vi det. Det var ju en av anledningarna att vi giorde allt by the book.”

Lisa Linder Lindberg: 

Har ni tittat på att försöka ta er ur det här kontraktet tidigare med anledning av det som har uppdagats i Skåne?

Ulf Berg:

Det är klart att vi har följt det här fastän vi inte har kommenterat det utan det kom ju liksom inte som en chock för oss utan vi har väntat på den här dan. Vi hade väl kanske också misstankar om att det skulle bli just i dag när om kvarstaden fanns och hovrätten fastställde det.

Ett tjugotal anställda drabbas av Vårdinnovations konkurs.

Konkursförvaltaren säger till SVT att han redan kontaktats av flera IT-företag och riskkapitalbolag som vill köpa Vårdexpressen och han hoppas att personalen kan följa med till en ny ägare.

Åklagarens förundersökning är nästan klar. 

En av tjänstemännen har fått veta att han inte längre är misstänkt för mutbrott. 

Ledningen för Region Skåne vill inte kommentera händelserna innan åtal har väckts.

Margareta Eliasson: 

Jag hoppas att man lär sig nånting av allt detta. Det ser ju väldigt dystert ut för Vårdexpressen just nu i alla fall. Och om och när man ska handla in någonting annat att man förankrar det bättre. Bland alla medarbetare. Och inte tänker att vi vet bäst och kan bäst alltid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet