Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har unga sex i dag – se gymnasieelverna berätta om hur våldsamma inslag blivit det normala. Foto: SVT

Unga om hårt sex: ”Strypgrepp typ normen”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Strypsex, att bli dragen i håret och smärta vid samlag. Unga vittnar om att hårt sex har blivit det normala. Det visar Uppdrag gransknings skolenkät.

– I princip alla tjejer jag känner har blivit utsatta för strypgrepp under sex, säger Kassandra.

2020 drog en debatt igång om hårt sex bland unga. I ett Instagraminlägg larmade en barnmorska om unga som får ont vid samlag på grund av hårt sex och ville lyfta frågan om att våga sätta gränser. Då var det främst vuxna som diskuterade. 

Men vad säger de unga själva? Uppdrag granskning har i en enkät frågat unga om hårt sex och porr. Över 500 gymnasielever i Stockholm, Norrtälje, Halmstad, Oskarshamn, Säffle, Göteborg och Boden har svarat. Enkäten är gjord utifrån journalistiska frågeställningar och är inte statistiskt säkerställd.

Se reportaget: Hårt sex

34 procent av ungdomarna i enkäten svarar att de mått dåligt eller känt sig ledsna, rädda, oroliga på grund av sex de varit med om. Och nästan var fjärde tjej uppger att hon har haft sex mot sin vilja.

Dåligt att vara ”vanilla”

Vännerna Kassandra, Agnes, Hilda och Mirandra går på gymnasiet i Stockholm. Miranda beskriver att det bland unga finns en uppfattning om att det är dåligt att vara “vanilla”. Det vill säga en person som föredrar mjukare sex. 

– Bortsett från att strypgrepp blir typ normen så är det att man ska stoppa ner fingrar i halsen på folk. Dra i håret, fyller Kassandra i.

– Det är standard att man blir lite ‘casual’ dragen i håret även när man bara strular med någon, säger Hilda.

Nästan varannan tjej utsatt för sexuellt våld i relationer

Professor Carolina Överlien vid Stockholms universitet har forskat på våld i ungas nära relationer. I hennes studie från 2021 medverkade knappt 1000 ungdomar mellan 15 och 19 år. Resultatet visar att nästan varannan tjej, 44,4 procent, har utsatts för någon form av sexuellt våld, någon gång i en relation.

– Det kan se ut på en mängd olika sätt, men det handlar ofta om att man blir pressad på ett eller annat sätt till att behöva göra saker som man egentligen inte vill, säger hon.

Bland killarna i studien svarade 9,9 procent att de utsatts för sexuellt våld i en relation. Carolina Överlien säger att tjejer ger uttryck för att de inte vill uppfattas som pryda. 

– Vi har framför allt stött på unga tjejer som inte har vetat om de har rätt att säga nej när man inte vill. 15-åringar som tror att när man är ihop med någon så förväntas man ställa upp på det han önskar. Man vet inte att det är upp till en själv att sätta gränser kring sin egen kropp.

Här kan du få stöd i frågor som rör sexuellt våld och övergrepp

Resultat från Uppdrag gransknings skolenkät om sex och porr

Nedan följer ett urval av frågorna som ställdes i enkäten. 

Konsumerar porr regelbundet (månadsvis eller oftare)

63,8% av killarna 

17,8% av tjejerna 

Har själv någon gång känt att de borde ställa upp på sånt som visas i porren

29% av killarna 

34% av tjejerna 

Har någon gång haft sex mot sin vilja

15% av killarna  

24% av tjejerna 

Har någon gång fått ont, sår, märken eller liknande av för hårt sex

27% av killarna  

40% av tjejerna 

Har någon gång haft sex på ett sätt som du upplevt varit obehagligt, läskigt eller förnedrande? 

23% av killarna 

30% av tjejerna 

Så genomfördes skolenkäten

Uppdrag granskning har gjort en enkät med frågor om hårt sex och porr på sju olika gymnasieskolor i landet. Skolorna har både teoretiska och praktiska program. 

Enkäten delades ut på plats, det var frivilligt att delta och ungdomarna har fått svara anonymt en och en. 

Enkäten är inte statistiskt säkerställd, utan den är gjord utifrån journalistiska frågeställningar. Vi har frågat om tidigare upplevelser och erfarenheter där man fått kryssa i olika svarsalternativ. Man har även kunnat utveckla sina svar i fritext.  

521 ungdomar mellan 15 och 19 år ingår i enkäten. 

57% tjejer, 39% killar, 3% ickebinära, 1,5% vill ej uppge kön 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.