• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Aud Sjökvist ser samma mönster som vid Västmanlandbranden. Foto: TT/SVT

Utredarens hårda kritik efter sommarens bränder: ”Finns ingen ursäkt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Brister som påpekades redan efter Västmanlandbranden 2014 finns fortfarande kvar. Det menar regeringens utredare Aud Sjökvist som riktar ytterligare hård kritik efter sommarens bränder.

– Det har hänt saker, vi skall ta den positiva sidan och jobba vidare med det. Men vi skall också kunna se med öppna ögon på det som inte fungerade, som inte har ändrats, säger hon till Uppdrag granskning.

Den så kallade skogsbrandutredningen riktade allvarlig kritik mot Sveriges beredskap efter branden i Västmanland 2014.

Aud Sjökvist var regeringens utredare. Hennes kritik handlade om att det var brist på utrustning och personal, att kommunikationssystem fungerade dåligt och att det var svag samordning och styrning av släckningsarbetet.

Skogsbränderna sommaren 2018

– Efter Västmanland så finns det ingen ursäkt för någon kommun att inte ha tänkt på att det kan inträffa något som ställer de här kraven på kommunen. Det finns ingen ursäkt. Alla vet hur det såg ut i Västmanland, säger Aud Sjökvist.

”Väldigt dålig kompetens”

Sedan 2004 är det upp till Sveriges kommuner att själva avgöra vad som krävs för att klara av stora bränder. Tidigare gällde detaljstyrning med tvingande regler om personal, utrustning och insatstider. Det är länsstyrelserna som kontrollerar att kommunernas räddningstjänster gör tillräckligt – en tillsyn som länge kritiserats för sina brister.

Uppdrag granskning har begärt ut alla tillsynsprotokoll sedan 2012 hos de sju nordligaste länen. Det är glesbygdslän med liten befolkning och mycket skog. När Aud Sjökvist går igenom protokollen är hon kritisk.

– Jag ser egentligen samma mönster som jag såg när det gäller tillsynsprotokoll som jag kom i kontakt med under utredningen. Att de är väldigt summariska. Man lägger ner oerhört lite tid och har väldigt dålig kompetens för att kunna utföra den här tillsynen.

MSB: Vi gör vad vi kan för att ge stöd

Patrik Perbeck är enhetschef för brand- och olycksförebyggande arbete på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Han delar Aud Sjökvists bild.

– Vi är väl medvetna om att länsstyrelserna har väldigt få resurser, och det har vi också påtalat genom åren, i vår uppföljning av hur de bedriver sin tillsynsverksamhet. Det är ett ganska komplext system och det innebär att det ställs höga krav på länsstyrelserna i den rollen, vi gör ju vad vi kan för att ge länsstyrelserna stöd och rådgivning i det avseendet.

Uppdrag granskning reportage Skogen brinner sändes onsdag 23 januari 2019. Du kan se det på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet