Foto: TT

Kinberg Batra: Vi har inte råd att göra det dyrare för unga

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsarbetslöshet stod i fokus när partiledarna diskuterade jobb och ekonomi i kvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda.

– Ständiga jobbskatteavdrag och stora generella skattesänkingar för ungdomar som redan kommer ut på arbetsmarknaden, det har inte hjälpt. Ni lämnade och svek Sverige genom att öka arbetslösheten. Det är därför ni förlorade valet, sa Åsa Romson (MP) till Alliansens partiledare.

– Vi måste lägga om politiken så att vi ökar investeringarna. Men vad är det ni föreslår? Ni vill sänka arbetsgivaravgifterna för unga, sa Jonas Sjöstedt.

Agenda

”Avundsjukan större än sexualdriften”

Jan Björklund försvarade den politik Alliansen förde under sina åtta år vid makten och som han säger gav 18.000 ungdomsjobb.

– Ungdomsjobb som nu försvinner om man höjer arbetsgivaravgiften. Jobb skapas inte av politiker utan av företag, det har de rödgröna svårt att förstå.

Enligt Jan Björklund drabbas småföretagen i ett socialdemokratiskt samhälle oavsett om det går bra eller dåligt för dem.

– Går det bra drabbas man av avundsjuka, och går det dåligt drabbas man av skadeglädje. Det är detta som driver den socialdemokratiska politiken – klämma åt dem det går bra för. Avundsjukan i det socialdemokratiska idealsamhället är större än sexualdriften, sa han.

Avdrag efterfrågades

Anna Kinberg Batra efterlyste konkreta förslag som får små företag att kunna växa sig stora, bra villkor för den tunga industrin och möjlighet att kunna ställa om mitt i livet.

– Vi har inte råd att göra det dyrare för de unga, sa hon.

Även RUT- och ROT-avdragen diskuterades. Jakob Forssmed (KD) anklagade regeringen för att vilja förstöra jobben i RUT, medan Åsa Romson påpekade att det endast är en liten del av dem som använder RUT som påverkas av regeringens förändringar.

– Och det vill du göra till den stora frågan, sa hon till Jakob Forssmed och fortsatte:

–  Ni drar undan 300 miljoner i satsningar på yrkesutbildningar och komvux. Ni väljer skattesänkningar istället för satsningar på de unga som står långt utanför arbetsmarknaden, som behöver en gymnasieutbildning, för ni drar ner på deras utbildningspengar. De unga som inte får jobb i dag saknar till stor del gymnasieutbildning. De platserna på komvux finns inte i dag.

C vill ha lärlingslöner

De borgerliga partierna berättar inte att de vill göra det lättare att sparka folk och sänka ingångslönerna, sa Sjöstedt.

– Hur mycket tycker du att en undersköterska är värd, Annie Lööf? undrade han.

– Vi vill inte sänka lönerna, vi vill ha lärlingslöner. Man ska kombinera första jobbet med utbildning på arbetsplatsen. Lärlingslönerna ska vara lite lägre och sedan jobbar man sig upp, replikerade Lööf.

Jan Björklund menade att ingångslöner ska avtalas på arbetsmarknaden.

– Är det bättre att människor som står långt ifrån arbetsmarknaden går arbetslösa eller är det bättre att de får ett jobb även om lönerna är lite lägre? Med RUT gör vi det lättare att anställa personer som tidigare inte jobbade.

Jimmie Åkesson (SD) sa inte mycket under jobbdebatten, men ville ”återupprätta industrilandet Sverige”. Socialdemokraternas politik har hittills gett ”beskedliga” resultat, sa han.

– Sverigedemokraterna vill skapa förutsättningar för svensk industri som fortfarande är en viktig del av vårt välstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet