• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hurtigrittens vd Daniel Skjeldam: ”Vi har gjort fel” Foto: SVT

Hurtigruten ställer in alla kryssningar efter coronautbrott

Uppdaterad
Publicerad

Hurtigruten ställer in alla kryssningar med sina expeditionsfartyg efter att runt 40 personer på fartyget MS Roald Amundsen smittats av covid-19.

– Vi har tagit beslutet att tills vidare ställa in alla expeditionskyssningar säger vd Daniel Skjeldam vid en pressträff på måndagskvällen.

Alla kryssningar med fartygen MS «Roald Amundsen, MS Fridtjof Nansen och MS Spitsbergen kommer därför att avbrytas, både i och utanför norska vatten.

Coronapandemin

Det var i fredags morse, i samband med att MS Roald Amundsen anlände till Tromsö efter en veckas kryssning till Svalbard, som rederiet meddelade att  två personer i besättningen smittats av coronavisruset. Antal bekräftade smittade på fartyget steg dock snabbt och på lördagen hade hela 36 av de sammanlagt 156 personerna i besättningen smittats. Dessutom hade fem passagerare smittats.

Fartyget ligger nu i karantän i hamnen i Tromsö och rederiet undersöker nu vad som hänt. En extern utredning kommer att tillsättas, men enligt Daniel Skjeldam visar en preliminär utvärdering att man brustit i rutinerna för karantän och testning av utländsk personal.

– Jag ska vara gränslöst ärlig – vi har brustit, vi har gjort fel. Jag beklagar det å det starkaste säger han. 

Följde inte Folkhälsoinstitutets råd, kan ha brutit mot smittskyddslagen

Redan i onsdags fick Hurtigruten besked om att en passagerare smittats av covid-19 efter en resa med MS Roald Amundsen mellan den 17 och 24 juli. Det norska Folkhälsoinstitutet (FHI) rekommenderade då att underrätta passagerarna så snart som möjligt, men det dröjde två dagar innan passagerarna fick information om att det funnits smitta ombord.

– Vi hade gärna sett att passagerarna hade meddelats tidigare. Detta för att begränsa ytterligare smitta, säger Line Vold, avdelningschef på FHI.

Hurtigruten å sin sida hävdar att de inte kände till att passagerarna skulle meddelas efter det första coronafallet.

Sammanlagt har det varit närmare 400 passagerare på de två kryssningarna och stora delar av Norge är berört av smittoutbrottet. FHI har tillsammans med Tromsö kommun inlett ett stort smittspårningsarbete och uppmanat hela 69 kommuner att följa upp de passagerare som hör till deras kommun.

Polisen ska dessutom undersöka eventuella brott mot smittskyddslagen. Både Hurtigruten och enskilda besättningsmedlemmar riskerar i så fall åtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet