För 18:e året har Internetstiftelsen i Sverige, IIS, undersökt hur svenskarna använder internet.
Enligt rapporten, som publiceras idag, använder så gott som alla mellan 16-75 år nu internet. Men 1,1 miljoner svenskar lever fortfarande i digitalt utanförskap – något som Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen, menar är viktigt att lyfta upp.
– I dag så byggs väldigt många tjänster helt digitalt och så kan det vara, men man ska inte glömma då att det finns en tiondel av svenska folket som man inte når om man enbart är digital. Det blir en demokratifråga om de i digitalt utanförskap ska ha tillgång till samhället på samma villkor som alla andra och vi hoppas att den här informationen leder till att man tänker sig för, säger han.
Annan skiljelinje
Enligt Internetstiftelsen går inte gränsen för digitalt utanförskap enbart mellan de som använder internet och de som inte gör det, utan också mellan de som använder internet ofta och de som gör det mer sällan.
– Är man inte daglig användare av internet så känner man inte att man har tillgång till information på samma villkor som alla aldra. Till exempel tycker man kanske att det är svårt att hitta information eller delta och skicka in insändare, förklarar Måns Jonasson.
Fler äldre
Den i särklass vanligaste förklaringen bakom att inte, frekvent eller alls, använda internet är i sin tur ålder. Av de 1,1 miljoner svenskar som inte använder internet dagligen så är en majoritet – 579 000 – över 76 år. För att få med dem på tåget tror Måns Jonasson att det är viktigt med utbildning.
– Alla vi som är digitala kan hjälpa de som är äldre i vår bekantskapskrets att ansluta till nätet och sen vore det jättebra om biblioteken ute i landet hade tillräckliga resurser för att kunna verka som digitala center, säger han.