• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Cecilia Hedqvist

1 av 100 byggarbetare är kvinna

Publicerad

I den krisande byggindustrin är bara en procent av alla byggnadsarbetare kvinnor. En avgörande del för att locka fler till branschen är att vända machokulturen inom branschen, menar Byggnads och Byggcheferna.

”Titta, vad små pattar hon har”, ”Är du bög eller?” och ”hon är helt jävla värdelös”. Det är några av de citat som barn läser upp i filmklippet ”Prata så alla kan lyssna”. Citaten är hämtade från byggarbetsplatser runt om i landet och filmen är den senaste delen i kampanjen Stoppa machokulturen som fackförbundet Byggnads och branschföreningen Byggnads ligger bakom.

Syftet är att uppmärksamma den hårda jargong som man menar genomsyrar byggbranschen. Vilket i sig gör att personal slutar och branschen tappar attraktivitet enligt Byggnads och Byggcheferna.

– Vi insåg att vi måste göra något för att verkligen få fart på diskussionen kring de här frågorna, säger Lars Bergqvist som är ordförande i branschföreningen Byggcheferna.

”Är ganska kritiskt”

Kampanjen har kritiserats bland annat för att späda på fördomar om byggbranschen. Men det håller inte Lars Bergqvist med om.

– Vi sticker ut hakan med flit för att få folk att reagera. Men det är ju sanningen vi visar upp. Det är klart att det är mycket negativt och hårda ord på sociala medier men de flesta är positiva till det här och tycker vi går på kärnfrågan vilket är att förändra värderingar i grunden.

Fram till år 2025 ska mer än 700.000 nya bostäder byggas i Sverige. Ett mål uppsatt av Boverket och som innebär att byggtakten måste öka och byggkraften likaså, förmodligen med tiotusentals personer. Det ställer krav på att framtidens byggnadsarbetare måste kunna rekryteras ur hela befolkningen, inte bara bland männen.

– Just nu är det ganska kritiskt faktiskt. En överlevnadsfråga är att få den kompetens man behöver för att kunna bygga alla de här bostäderna som politikerna lovar. Och då måste man kunna titta på hela befolkningen för att hitta den kompetens man behöver, säger Paula Lejonkula som är mångfaldsexpert på Sveriges byggindustrier.

Vill inte kalla det machokultur

Kvinnor utgör 8,6 procent av alla i byggindustrin. Men de flesta av dem är tjänstemän. Bland byggnadsarbetare är det bara en procent som är kvinnor. Lars Bergqvist på Byggcheferna menar att machokulturen är en stor anledning till detta. Men Paula Lejonkula vill inte kalla det just machokultur.

– Det spelar egentligen ingen roll om det är män eller kvinnor, utan finns det en stark majoritet och en liten minoritet så skapas det gruppdynamiker. Dynamik som inte är bra för att få en jämställd arbetsmiljö och en bra jämställd kultur, säger hon.

”Rör sig framåt”

Sveriges byggindustrier är arbetsgivarorganisation för svenska byggföretag. De menar att de jobbar aktivt för att lyfta de här frågorna med föreläsningar och information men att de inte kan bestämma hur de enskilda företagen ska jobba med jämställdhetsfrågor.

– Däremot kan vi ge stöd och råd och driva frågorna framåt, säger Paula Lejonkula.

Gör ni tillräckligt?

– Vi har de resurser vi har just nu. jag vet inte om det är min sak att avgöra om vi gör tillräckligt. Jag tror att huvudsaken är att man rör sig framåt.

FAKTA: STOPPA MACHOKULTUREN

Kampanjen startades våren 2015 av fackförbundet Byggnads och Branschföreningen Byggcheferna vars medlemmar är chefer inom byggbranschen

Höstens tema är ”Prata så att alla kan lyssna”. Företag och utbildningar kan beställa diskussionsmaterial på temat och förhoppningen är att det ska leda till diskussioner om jargong och kultur.

En undersökning gjord av Byggnads inför kampanjen visar att:

80 procent tycker att arbetskulturen kännetecknas av ”grabbighet” och ett tufft arbetsklimat

30 procent anger att det förekommer sexistiskt eller könsdiskriminerande språk på arbetsplatsen

30 procent upplever sin arbetsplats som ojämställd

45 procent tror att branschen tappar personal på grund av arbetskulturen

Kampanjen Stoppa machokulturen ska pågå i tre år och avslutas i början av nästa år.

Källa: Byggnads och Byggcheferna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.