• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Genrebild Foto: TT

En av tio unga vuxna uppger att de erbjudits ersättning för sexuella tjänster

Uppdaterad
Publicerad

13 procent av unga mellan 18 och 29 år har erbjudits ersättning för sexuella tjänster. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter.

Det är inom ramen för SVT Nyheters satsning Svenskarna och sexet som opinionsinstitutet Novus har ställt frågan ”Har du blivit erbjuden ersättning för sexuella tjänster?”

Totalt medverkade 1 020 personer mellan 18 och 79 år i enkäten och i åldersgruppen unga 18-29 år svarade 13 procent att de erbjudits ersättning för sexuella tjänster.

Svenskarna och sexet

Fler kvinnor än män

Tittar man på alla åldrar är det 8 procent som svarar ja på samma fråga. Det är också fler kvinnor, 9 procent, än män, 6 procent, som säger att de erbjudits betalning för sexuella tjänster.

I samma undersökning har vi också ställt frågan: ”Har du någonsin funderat på att köpa sexuella tjänster?”

Här svarar 16 procent av alla män undersökningen att de någon gång funderat på att köpa sex.

Förbjudet sedan 1999

Skillnaderna mellan stad och land är inte stora, däremot sticker Västsverige ut som den region där minst andel personer, 5 procent, uppger att de funderat på att köpa sexuella tjänster.

Sedan 1999, då den så kallade Sexköpslagen trädde i kraft, har det varit förbjudet att köpa sexuella tjänster i Sverige, straffet för att göra det är antingen böter eller fängelse i upp till ett år. Det är dock inte kriminaliserat att sälja sex.

LÄS MER: Sara, 20, sålde sex på sociala medier: ”Det är lätt att gömma sig på nätet”

Fakta: Sexköpslagen

  • Sedan 1999 har det varit förbjudet att köpa sexuella tjänster i Sverige, straffet för att göra det är antingen böter eller fängelse i upp till ett år. Det är dock inte kriminaliserat att sälja sex.
  • Lagen, (6 kap 11 § brottsbalken), är känd under det informella namnet Sexköpslagen.
  • Sverige var det första land som införde en lag som kriminaliserade köparna utan att kriminalisera säljarna, och flera länder, exempelvis Norge och Kanada, har infört liknande lagar.
  • Enligt en statlig utvärdering från 2010 har lagen lett till att gatuprostitutionen i Sverige halverades 1999-2008. Samtidigt ökade dock prostitutionen via internet.
  • Samtidigt finns en debatt om lagen varit framgångsrik eller inte och flera människorättsorganisationer, exempelvis Amnesty International och Human Rights Watch, arbetar istället för att avkriminalisera sexköp. Bland annat menar man att en kriminalisering leder till att prostitutionen flyttar till otrygga miljöer där sexarbetarnas säkerhet äventyras.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har gjorts av opinionsinstitutet Novus på uppdrag av SVT Nyheter. De har ställt frågor om svenskarnas sexvanor. Drygt 1000 personer har svarat på frågorna. Undersökningen är gjort på nätet och består av Novus slumpmässigt rekryterade webbpanel och deltagarfrekvensen är 58 procent. Frågan som ställts till den här artikeln lyder: Har du blivit erbjuden ersättning för sexuella tjänster?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarna och sexet

Mer i ämnet