Nyanlända skulle snabbare ut i jobb – över hälften kvar på Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 200 000 personer har deltagit i etableringsprogrammet för nyanlända de senaste tio åren. Över hälften av dem är fortfarande inskrivna på Arbetsförmedlingen. Det visar en ny rapport.

Etableringsreformen lanserades i slutet av 2010, då Arbetsförmedlingen fick ta över ansvaret för nyanländas etablering från kommunerna. Syftet var att de nyanlända snabbare ska komma i sysselsättning.

Arbetsförmedlingen har nu släppt en rapport där myndigheten kartlagt hur det har gått. Sedan december 2010 har närmare 200 000 personer deltagit i programmet – och i augusti 2021 var över hälften av dem inskrivna på Arbetsförmedlingen.

SVT Nyheter granskar

”Kartläggningen pekar på att många av dem som deltagit i etableringsuppdraget har en svag förankring på arbetsmarknaden, särskilt kvinnor”, slår författarna fast.

Utbildning viktigt – för män

Runt 83 000 personer som deltagit i etableringsprogrammet hade lämnat Arbetsförmedlingen i augusti i år. Av dessa var 33 000 kvinnor och 50 000 män. Den vanligaste orsaken för män var att de fått arbete – för kvinnor övriga orsaker som föräldraledighet, sjukskrivning eller okända anledningar.

Utbildningsnivå beskrivs som avgörande när det kommer till att få jobb, i alla fall när det gäller män.

”Kvinnor går till arbete i lägre utsträckning än män, oavsett utbildningsnivå. De lägst utbildade männen går ut i arbete i högre utsträckning än de högst utbildade kvinnorna”, heter det.

Etableringsreformen beskrevs av dåvarande integrationsministern Erik Ullenhag (L) som den största integrationspolitiska reformen i Sverige på 25 år, men har under de tio åren kantats av kritik och skandaler.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet