Samtidigt som elpriserna skenat och svenskarna uppmanats att spara på el exporterade Sverige under 2022 mest el av alla länder i Europa. Det enligt siffror från Svenska kraftnät, som SVT Nyheter har tagit del av.
– Det har varit ett rekordår. 2021 exporterade vi 25 TWh, det var högt. Nu ser vi en kraftig ökning till 33 TWh, säger Niclas Damsgaard, strategichef på Svenska kraftnät.
Ökad produktion från vindkraften är enligt Svenska kraftnät förklaringen till den omfattande exporten. I början av 2000-talet spelade mängden nederbörd, och därmed vattenkraftens el-produktion, en avgörande roll för om det blev underskott eller överskott i svensk elproduktion. Med utbyggd vindkraft på senare år har överskottet börjat öka rejält.
Vindkraft har kompenserat för stängda reaktorer
Stängningarna av fyra kärnreaktorer mellan 2013 till 2020 har bara gjort mindre hack i kurvan. Ökad vindkraft har med råge kompenserat och totalt producerades 170 TWh el förra året – också det rekord.
– Det är vindkraften som gör att överskotten och exporten ökar. Men den har kommit mest i norra Sverige så stabiliteten i systemet är fortfarande en utmaning ibland, säger Niclas Damsgaard.
Sverige exporterade el för över 30 miljarder kronor förra året och exporten minskade samtidigt utsläppen av koldioxid från Europas elproduktion rejält. Den mesta exporten går till Finland, men vi säljer till alla grannländer. Och en del av elen vi säljer till Norden ska i praktiken vidare till Baltikum, Tyskland och Storbritannien.
Exporten ersätter fossil el
Enligt Naturvårdsverket är genomsnittet av koldioxidutsläpp i de länder som Sverige exporterar el till 250 gram per kWh. Men i praktiken ersätter ländernas import från Sverige ofta fossil el, och då handlar det om el med utsläpp på 400-800 gram koldioxid per kWh.
Det innebär att svensk export under fjolåret kan ha minskat utsläppen med motsvarande minst 8 miljoner ton, och kanske upp till 15 miljoner ton.
– Elexporten förra året motsvarar minst lika mycket som utsläppen från alla personbilar i Sverige, förmodligen lika mycket som alla inrikes transporter, säger Dag Henning energiexpert på Naturvårdsverket.
Elproduktion och utsläppsrätter
Kraftbolagen i EU är en del av systemet med utsläppsrätter. Om ett kraftbolag i till exempel Polen minskar sin användning av kol eller gas kan deras utsläppsrätter säljas och användas inom tex industrin.
Minskade utsläpp i EU-ländernas fossila elproduktion leder därmed inte automatiskt till minskade utsläpp på kort sikt.
Men utsläppsrätter som blir över kan också ibland annulleras – göras ogiltiga.
Och när EU bestämmer hur mycket färre utsläppsrätter som skall finnas varje år tas hänsyn till vilka behov som finns i till exempel i kraftindustrin.
Ökad fossilfri elproduktion – oavsett var i EU – kan därför både direkt och indirekt leda till färre utsläppsrätter, och därmed minskande koldioxidutsläpp totalt.
Svensk elexport till andra länder
År 2022 33 TWh (netto)
2021 25,6
2020 25,0
2019 26,1
2018 17,2
2017 19
2016 11,7
2015 22,6
2014 15,6
2013 10
Export i Europa 2022
Finland: 17,8 terawattimmar (TWh)
Danmark: 8,5 TWh
Litauen: 4,9
Polen: 3,8
Tyskland: 3,1
Norge: – 5,6