• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

30 procent av Sveriges äldsta har fått första dosen

Uppdaterad
Publicerad

30 procent av de allra äldsta i Sverige har fått den första vaccindosen mot coronaviruset – en del har även hunnit få den andra dosen.

Samtidigt finns en oro att Astra Zenecas leveransstrul kan påverka vaccinationstakten avsevärt.

– Det är ett problem, det går inte att säga något annat om det, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Folkhälsomyndighetens vaccinationsregister har sjösatts. Från och med i dag går det att följa vaccinutvecklingen i hela Sverige. Den absoluta majoriteten av de som hittills vaccinerats är över 90 år.

– Vi har kommit en bra bit på vägen för att skydda de allra äldsta i vårt samhälle, säger Anders Tegnell.

Coronapandemin

– Det här visar att den prioriteringsordning som vi rekommenderat också följs väldigt väl.

Statistiken visar också att en del yngre personer fått vaccinet. Dessa personer är anställda vid äldreboenden, förklarar Tegnell.

Totalt har Sverige kommit upp i över 230 000 registrerade vaccinationer, men vi befinner oss fortfarande i fas 1. I fas 2 kommer personer över 70 att erbjudas vaccinet i åldersordning.

– De allra viktigaste grupperna har vi nått, men det är en väldigt stor grupp över 70 som vi gärna skulle vilja nå med vaccination, säger Tegnell.

”Det är ett problem”

I dagarna har nyheterna präglats av Astra Zenecas stora problem med vaccinleveranser till EU. Sverige kommer att få 400 000 vaccindoser från företaget istället för en miljon.

– Det spelar en viktig roll – det här vaccinet skulle göra att vi skulle kunna öka vår vaccinationstakt i februari och mars. Nu ser det inte ut att det blir så, säger Tegnell.

Leveransstrulet kommer med stor sannolikhet att påverka vaccintakten i Sverige och det kommer att bli svårare för regionerna att hinna med alla innan midsommar. Förseningen kan även komma att drabba gruppen 70 plus som kan få vänta längre än planerat på sprutorna.

Nej till Astra Zeneca i Tyskland

Förseningarna är inte den enda smällen för det brittisk-svenska läkemedelsföretaget. Tysklands vaccinkommission gick nyligen ut och meddelade att man inte längre rekommenderar Astra Zeneca-vaccinet för personer som är över 65 år. ”Det finns bristfällig data kring effektiviteten hos individer som är över 65 år,” skriver myndigheten.

Statsepidemiolog Anders Tegnell kan inte svara exakt på vad beslutet innebär för Sveriges räkning.

– Vi vet att det finns en stor studie i USA som pågår just nu och som kan tydliggöra effekten hos äldre, säger han.

Vaccinregistret kommer att uppdateras varje tisdag till fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet